home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

     
     

Brašić Janko (Srbija)

1906-1994.

     
    Janko Brašić rođen je u Opariću kod Jagodine i predsavlja rodonačelnika naivne umetnosti Srbije. Njegova najranije datirana dela potiču iz 1933. godine. Uz scene iz istorijskog mita, anegdota-portreti su dominantni u celokupnom Brašićevom opusu. Kao hroničar svog vremena, uspeo je da za trenutak zaustavi prolaznost starog i patrijarhalnog, uhvativši na svojim slikama fluid prošlog vremena. Rustični, poetski realizam je njegov način izražavanja iskonske veze sa svojim okruženjem.

Prvi put izlaže u okviru grupne izložbe koju je organizovao ULUS (Udruženje likovnih umetnika Jugoslavije) u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu. Bila je to ustvari izložba portreta na kojoj se Janko predstavio portretom kralja Petra i autoportretom. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Najznačajnija kolekcija njegovih dela nalazi se u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini (Srbija).


 

  Literatura

M. Bošković; M. Maširević, Samouki likovni umetnici u Srbiji, Torino, 1977
N. Krstić, Naivna umetnost u Srbiji, SANU, Beograd - MNMU, Jagodina, 2003
 
     
 
  Sedeljka, 1959.
ulje na platnu, 75x100cm
 
 
         
Kosovski boj, b.g.

ulje na platnu, 205x415cm

Portret majke, 1935.

ulje na platnu,
54x48cm

Portret ćerke, 1939.

ulje na platnu,
66x41cm

Sedeljka, 1959.

ulje na platnu,
75x100cm

Autoportret, 1960.

ulje na platnu,
89,5x69,5cm

 
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt