home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Filipović Ilija

     
     

Filipović Ilija Filip (Srbija)

     
  Filipović Ilija - Okamenjene poruke  

 

  Rođen je 1944. godine u selu Rudna Glava, kod Majdanpeka. Živi u Stepojevcu. Vajarstvom se bavi od 1966. godine. U početku je radio u drvetu, najčešće portrete. Vremenom se opredeljuje za kamen, kome se trajno posvećuje. Radi tehnikom iskucavanja i klesanja, najčešće u peščaru, koji mu već svojom strukturom asocira oblike, dozvoljava i slobodnije uplive u masu. Njegovi likovi staraca, životinja i čudovišta, uopšteni su i sažeti, svedeni na idole. Ribolika usta i velike, okrugle oči čuvaju tajnu postojanja večitog odolevanja, poput idola iz Lepenskog vira. Mit o rodnom kraju postao je obeležje njegove umetničke ličnosti. Pojedinačno ili u grupi, kada ih na jedinstveni način upliće, likovi iz mašte ovog umetnika su sugestivni, ostaju zbog svoje izražajnosti trajno upamćeni. Zaobljenih formi, karakterišu ih meki prelazi i suptilnost u tretmanu.
Sferne površine njegovih skulptura pokazuju težnju ka organskom, otkrivaju poreklo motiva. Geometrija i sve ono što nije život sam u svom izvornom, pulsirajućem obliku, nije u sveri umetnikovih interesovanja.
Smisao za redukciju detalja, monumentalnost koja asocira na neka prastara vremena prapejzaža čini Filipovićev opus prepoznatljivim. Tehnikom klesanja i iskucavanja decenijama ovaj umetnik uspešno traje, a čitava galerija nastalih likova i priča obišla je sve značajnije galerije i muzeje sveta.
Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad više puta je dobitnik priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu, od kojih je najvažnija Velika nagrada, na šestom međunarodnom bijenalu naivne i marginalne umetnosti, MNMU, Jagodina.
 
 
  Okamenjene poruke, 1992, kamen, visina 100cm   
 
         
     
Filipović Ilija - Izvor života Filipović Ilija - Saputnici Filipović Ilija - Okamenjene poruke Filipović Ilija - Sfinga sa Pčinje Filipović Ilija - Blizanci
         
Izvor života, 1986.

kamen, 36x34cm

Saputnici, 1987.

kamen, visina 32cm

Okamenjene poruke, 1992.

kamen, visina 100cm

Sfinga sa Pčinje, 1995.

kamen, visina 28,5cm

Blizanci, 2008.

kamen, visina 30cm

 
         
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt