home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Homonai Pal

 

     
     

Homonai Pal (Srbija/Mađarska)

1922-2010.

     
  Homonai Pal - Vašar       Rođen je 28. maja 1922. godine u Irigu, u zemljoradničkoj porodici. Detinjstvo provedeno na pašnjacima sremačkih sela postaće osnovni izvor njegove inspiracije. Završava stolarski zanat 1938. godine, kada se seli u Novi Sad, pa se do sredine šezdesetih godina bavi stolarskim zanatom, intarzijama itd. Počinje da slika od 1964. godine. Njegovu prvu samostalnu izložbu 1968. godine u Galeriji Đuro Salaj u Beogradu posećuju Bogumil Karlavaris i Oto Bihalji Merin i daju prve pozitivne kritike. Do 1992. godine živi i stvara u Novom Sadu a zatim prelazi da živi u Kečkemet, gde ostaje do svoje smrti 6. decembra 2010. godine.
Osnovni motivi njegove inspiracije je idealizovani pejzaž: prizori i lepote iriških brda sa istaknutom pitominom. Ređe je slikao urbani pejzaž, portrete i sl. Prepoznatljiv je po originalnoj stilizaciji pejzaža, suptilnom, svedenom, koloritu, konturalnoj liniji, koja ga odaje kao zanatliju koji se bavio intarzijom. Spoj realno-opažajnog i imaginarnog sintetizovan je na inventivan način, pa su Homonajeve pastorale prepoznatljive po originalnoj stilizaciji. Koloristički on postiže posebnu atmosferu na slikama tehnikom gvaša. Stalnim dodavanjem bele boje, on uspešno kontroliše jačinu pojedinih boja. Taj jedinstveni bojeni fon sa njegovih slika reminiscencija je na detinjstvo i na detinji pogled u daljinu, gde je čitav vidik okupan suncem, pokriven belim velom vazduha u daljini. Sićušne ljudske prilike, poput vinjeta tvore jedinstvene arabeske po dno brda koja se smenjuju sa pašnjacima. Zauzeti radovima u polju, kosidbom, berbom, na livadama, oranicama, brežuljcima, ili u slavlju svadbe, vašara, igranja na snegu savršeno su uklopljeni unutar kompozicije, koja odiše harmonijom i smislom za ornamentalno-dekorativno. Svedenost u pogledu motiva i detalja, otkrivaju ga kao umetnika sa izraženim smislom za dizajn.
Njegove slike nalaze se na stalnim postavkama galerija i muzeja širom sveta.
Za svoja dela je više puta nagrađen, pa je pored ostalih dobio i "Nagradu za ukupan umetnički rad", na jedanaestom međunarodnom bijenalu za naivnu i marginalnu umetnost, MNMU, Jagodina, 2003. godine.
 
  Vašar, 1969, tempera na lesonitu, 70x50cm  
 
         
     
Homonai Pal - Krađa jabuka Homonai Pal - Vašar Homonai Pal - Tekije Homonai Pal - Lovci prema kući Homonai Pal - Berba
         
Krađa jabuka, 1968.

tempera na lesonitu,
70x50cm

Vašar, 1969.

tempera na lesonitu,
70x50cm

Tekije, 1969.

tempera na lesonitu,
70x50cm

Lovci prema kući, 1986.

tempera na platnu,
70x40cm

Berba, 1987.

tempera na platnu,
71x40cm

 
         
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt