home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Ilić Srboslav

     
  Ilić Srboslav - Drvo života  

Ilić Srboslav (Srbija)

  Rođen je 1955. u Bijeljini (BiH). Slika od 1993. Živi u Beogradu.
Biblijske parabole su u osnovi umetnikovog interesovanja. Slika minijature na drvenoj podlozi. Spoj sopstvenih opservacija i verovanja i čitavog biblijskog instrumentarijuma osnovni su motivi njegovog likovnog izraza : sveci, anđeli, arhanđeli, starozavetni proroci, apostoli i ostali novozavetni likovi u neprestanom konfliktu i borbi između dobra i zla, po originalnom scenarijumu samog umetnika, koji profanizuje ikonografiju, stavljajući biblijske parabole u sasvim savremene okvire, stvarajući tako jedinstvene metafore, originalni komentar biblijskih priča sa neretko duhovitim ili pak ironičnim kontekstom.
Mnoštvo minijaturnih likova obično zauzima čitavu oslikanu površinu drvene ploče. Jedinstveni sklad forme i sadržine, linije i boje, svakako da čini savršenu ravnotežu unutar kompozicije, bez obzira na prividan nered. Strah od praznog prostora, ljubav prema komplementarnim odnosima boja i toplina drveta, kao postamenta za neumorne skupine zalutalih figura koje su u stalnoj akciji osnovne su karakteristike prepoznatljivog likovnog izraza ovog umetnika.
Za svoja ostvarenja dobijao je više nagrada i priznanja od kojih je među najsvežijim "Posebno priznanje za izložena dela" na 16. međunarodnom bijenalu MNMU u Beogradu, 2013. godine.
 
  Drvo života, 2010-11, tempera na drvetu, 49x24cm  
 
         
     
Ilić Srboslav - Drvo života Ilić Srboslav - Odakle ti - o poreklu bogatstva Ilić Srboslav - Svadba Ilić Srboslav - Voda iz kamena Ilić Srboslav - Šestodnev
Drvo života, 2010-11.

tempera na drvetu,
49x24cm

Odakle ti - o poreklu bogatstva, 2014.

kombinovana tehnika
na dasci,
13x32cm

Svadba, 2014.

kombinovana tehnika
na dasci,
19,5x25cm

Voda iz kamena, 2014.

kombinovana tehnika
na kartonu,
8x13cm

Šestodnev, b.g.

tempera na drvetu

         
 
         
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt