home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
               
        Izložba

Mehrdad Rashidi -
Crtež kao molitva

     
 

 

 

Sa otvaranja izložbe

 

 

U organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Galerije Haos u Beogradu organizovana je izložba crteža Merdada Rašidija Crtež kao molitva u trajanju od 2.februara do 27.2.2016. Autor izložbe je Nina Krstić, muzejski savetnik a na otvaranju su govorili još i Mehrdad Rašidi. Izložbu je otvorila, direktorka Galerije Haos – Gospođa Borka Božović, istoričar umetnosti.
Traganje za skrivenim svetom izgubljenih snova i buđenje zaboravljenih, skrivenih duša, koje nestaju u mašineriji i apsurdu savremenog doba, nekog tuđeg sveta i veka, pokretački su motivi Merdada Rašidija. Posmatrajući njegova dela dolazimo do saznanja da je polje otvorenih misaonih procesa, u kojem se prepliću umetnikova svest i čulnost, beskrajno. Pomoću linije, on uspostavlja, utemeljuje i preispituje unutrašnji ikonografski svet ličnih mitologija, a njegova nostalgija za izgubljenim balansom reakcija je na potisnutu podsvest, nesvesno lociranje u vremenu. Papir postaje oltar pred kojim se umetnik susreće sa svojim mislima. Evazija likova, nestalih u prostoru i vremenu, okupira ga i nagoni na stvaralački čin. Merdad Rašidi nosi u sebi genetski kod podneblja u kojem je ponikao – Irana, te čudesne zemlje sa bremenitim nasleđem stare persijske kulture.

 

Merdad Rašidi je rođen 29. septembra 1963. godine u gradu Sariju, u Mazandaranskoj pokrajini na severu Irana. Još u ranoj mladosti, napustio je rodnu zemlju i kao dvadesetogodišnjak se nastanio u Erkratu u Nemačkoj, gde je ostao da živi do danas. Slikarstvom se bavi od 2006. godine a prvi put izlaže samostalno 2012. u Dizeldorfu, a potom i u Erkratu (Nacht der Bibliotheken, 2013). Na izložbi Outsider Art Fair-a, koja se održava dva puta godišnje u Parizu i Njujorku, po prvi put 2013. godine, posredstvom Galerije Henry Boxer, svoj rad predstavlja inostranoj publici. Uslediće potom značajnije izložbe: Rentrée hors-les-normes découvertes et nouvelles acquisitions 2013, Galerija Christian Berst, Pariz (10. 09 – 12. 10. 2013); 17. Likovna kolonija naivne i marginalne umetnosti, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina (17. 10 – 17. 11. 2014), Umetnost u duhovnom egzilu, Velika galerija Doma Vojske Srbije, Beograd (29. 05 – 20. 06. 2015); Crtež kao molitva ( 30.10-30.11.2015 ) Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina. U okviru izložbe 16. Bijenala naivne i marginalne umetnosti, održane 2013. godine, u Domu Vojske Srbije, u Beogradu, ovom talentovanom umetniku je dodeljena Velika nagrada za likovna ostvarenja u oblasti tzv. marginalne umetnosti.

 

 

 

Sa otvaranja izložbe

 
       
         
 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt