home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
        Izložba

Milan Rašić

4.12.2015-24.2.2016, MNMU, Jagodina

     
             
 

Sa otvaranja izložbe

 

Milan Rašić je rođen 7. marta 1931. godine u selu Donje Štiplje kod Jagodine. Slikarstvom se bavi od 1950. a izlaže od 1961. godine. Šest i po decenija umetničkog rada Milana Rašića prate brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a njegove slike se nalaze u brojnim svetskim muzejskim zbirkama, galerijama i privatnim kolekcijama. U zbirci Muzeja naivne i marginalne umetnosti Rašić je zastupljen sa više od šezdeset dela počev od najranijeg perioda svog stvaralaštva do danas. U nizu nagrada koje je primio izdvajaju se: Nagrada Galerije Pro Art (International Art Fair) u Moržu (1972), Velika nagrada na Trećem bijenalu jugoslovenske naivne umetnosti, MNMU u Jagodini (1985) i Nagrada za ukupan umetnički rad na Četrnaestom bijenalu naivne i marginalne umetnosti, MNMU u Jagodini (2009). Svojim originalnim umetničkim opusom inspirisao je mnogobrojne poštovaoce autentičnog likovnog izraza širom sveta.

 

Sa otvaranja izložbe

 

 

Na petoj retrospektivnoj izložbi slika Milana Rašića u organizaciji MNMU prikazano je sedamdesetak dela iz Zbirke MNMU i privatnih kolekcija, a odštampano je i šest reprodukcija sa motivima slika ovog umetnika. Izložbu je otvorila Nina Krstić, direktor MNMU, Jagodina, a na izložbi je govorila Marica Vračević, muzejski savetnik. Autor teksta u katalogu je Ivana Jovanović, viši kustos MNMU; autor dizajna monografije i propagandnog materijala: Slobodan Štetić. Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Spokojno ispripovedani događaji, uobličeni u skladne celine, i crkvene građevine, ostaju njegovi centralni motivi. Slike sa tamnom pozadinom i zelenomrkim tonovima smenili su osamdesetih godina predeli preplavljeni žutom i okerom, bojama sunca i životne radosti. Devedesetih godina dominira plava boja sa harmonijama ljubičaste i ružičaste. Originalnom likovnom formulom izražavanja, koja ga je učinila prepoznatljivim umetnikom u svetu, predstavlja idealizovane slike stvarnosti, reminiscence na živopisne zavičajne krajolike u kojima se odvijaju neke obične priče o ljudima iz kraja. Usred rajskog rastinja u jedinstvenoj harmoniji čoveka i prirode, ornamentalno dekorativnim tretmanom, umetnik prepliće realno i irealno.

 

 

 

 

 

Sa otvaranja izložbe

 
               
       
         
 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt