home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt    

 

 

             
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI
USTANOVA KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA
         
 
 
 
 
 

Janko Brašić, Retrospektivna izložba

Janko Brašić, Retrospektivna izložba

 

Retrospektivna izložba slika

Janko Brašić

MNMU, Jagodina
30. mart – 30. april 2017.
Otvaranje izložbe:
30.3.2017. u 19 časova

 

Janko Brašić, Retrospektivna izložba

 

 

Janko Brašić prvi samouki slikar u Srbiji rođen je 1906. godine u selu Oparić. Za ime Janka Brašića i njegova najranije datirana dela iz 1933. godine (crteži i autoportret u ulju), vezuje se nastanak naivne umetnosti u Srbiji. Umro je 1994. godine. Ogromni ugled koji je slikar uživao u kulturnim krugovima, ali i među običnim ljudima, njegov nesebični rad na animiranju seoskih slikara i prikupljanju umetničkih radova, doprineli su osnivanju Galerije samoukih likovnih umetnika u Svetozarevu, 1960. godine (danas Muzej naivne i marginalne umetnosti). Formiranje zbirke započeto njegovim slikama, crtežima i skulpturama. Danas se u zbirci Muzeja, čuva 67 dela Janka Brašića, iz svih faza njegovog umetničkog opusa. Izlagao je 30 puta samostalno, i na mnogim reprezentativnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Za njim je ostalo više stotina sačuvanih uljanih slika, crteža, grafika fresaka, ikona i skulptura u glini, kamenu i drvetu, javnih spomenika u mestima oko Oparića iobimna pisana građa.

 

Snažan poetski izraz Janka Brašića zasnovan je na dubokom i čistom osećanju seoskog života, predstavlja deo duhovnog nasleđa, ali je i deo njegovog života. U sredini u kojoj je odrastao svakodnevno je dolazio u kontakt sa zidnim slikarstvom, slikarstvom putujućih zografa, tkaninama i vezovima. Sa tih izvora napajao se energijom za svoj stvaralački rad. Kao rodonačelnik naivne umetnosti u Srbiji, bio je usamljena pojava dugi niz godina. Prolazio je put od realizma do poetike, od portreta do kompozicija sa mnoštvom likova, od seoskih prizora do istorijskih i religioznih. Razvio se kao umetnik na prostoru između kulturnog i likovnog nasleđa, narodne umetnosti i srednjevekovnog živopisa s jedne strane, i uvida u savremeno zvanično slikarstvo s druge strane, da bi tokom sedme decenije 20. veka dosegao vlastiti stil i poetiku.

 

Autor izložbe i monografije: Marica Vračević

 

Autor dizajna monografije i propagandnog materijala: Slobodan Štetić


Organizator: MNMU

 

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
 

 
             
         

 

 
         
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt