home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Jakić Vojislav

     
     

Jakić Vojislav (Srbija)

1932-2003.

     
  Jakić Vojislav - Višenaslovna slika   Rođen je 1932. u Velikom Radobilju kod Kavadaraca (Makedonija). Umetničkim radom se bavio od 1954. godine. Posle čitavog ciklusa polica, potpuno se posvećuje iscrtavanju neobičnih svitaka. Počev od 1960. uradiće do svoje smrti preko deset hiljada crteža, koji su nekada dostizali dužinu i do više metara. U njima konačno nalazi odmorište svoje duše, ovaploćenje svojih fantazmagorija.
Najčešće je radio tušem, flomasterom, ređe koristi boju, pastel ili gvaš. Uz crtež je neretko stavljao i svoj zaključak, kao dodatni medijum, kako bi svoje opservacije i pisanom reči pojačao. Prenosio je na svoje rolne, kako ih je sam nazivao, svoje opsesije pune gorčine i atmosfere memento mori... Za jednu od svojih najdužih rolni, govorio je – Ovo nije crtež, nije ni slika, ovo je nataložena tuga! Taj čudni, crni čovek, kako su ga zvali zbog permanentne crne boje garderobe, skretao je na sebe pažnju kao neprijatna savest, kao personifikacija prognanog, izdanog, a njegove antropomorfne i zoomorfne forme, bujale su kao pod radijacijom ljudskog neprijateljstva.
  Snažni linearizam halucinantne, multiplicirane nervature, kojoj se ne nazire ni početak ni kraj, stvara jedinstvenu atmosferu u kojoj osećamo snažno prisustvo umetnikove čulnosti, agonije. Cevaste forme ornamenata organskog porekla tvore jedinstvene arabeske, koje obiluju optičkim efektima, pozivajući u dubinu ili izvlačeći formu iz ravne površi. Kao sredstvo kontemplacije, Jakić je koristio alegoriju, simbol, metaforu.

U svetu odavno uživa veliki ugled, a njegova dela nalaze se na stalnim postavkama najznačajnijih galerija i muzeja za art brut. Svetski je klasik. Collection de l Art brut, u Lozani, baštini njegova najznačajnija ostvarenja. Na međunarodnom 10. bijenalu naivne i marginalne umetnosti 2001. godine u MNMU u Jagodini, Srbija dobija Veliku nagradu za izložena dela.

 
     
 
  Višenaslovna slika, 1975.
tuš na papiru, 69x98cm
 
Jakić Vojislav - Višenaslovna slika Jakić Vojislav - Autoportret Jakić Vojislav - Bez naziva Jakić Vojislav - Crni dani Jakić Vojislav - Bez naziva
         
Višenaslovna slika,
1975.

tuš na papiru,
69x98cm

Autoportret, 1978.

flomaster-papir,
38x45cm

Bez naziva, 1987.

tuš na papiru,
50x62cm

Crni dani, 1997.

tuš na papiru,
49,5x35cm

Bez naziva, 2002.

kombinovana tehnika, karton, 50x70cm

 
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt