home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Kalmar Ferenc

     
     

Kalmar Ferenc (Srbija)

1928-2013.

     
  Kalmar Ferenc - Dirigent   Rođen 1928. u Subotici, Srbija. Vaja od 1947. Izlagao je širom sveta. Za svoja dela je više puta nagrađivan. Najznačajnije nagrade svakako su Forumova nagrada za likovnu umetnost (Novi Sad, Srbija 1993) i Nagrada za ukupan umetnički rad, dodeljena na 13. međunarodnom bijenalu za naivnu i marginalnu umetnost u MNMU, Jagodina, 2007. godine.

Kao izričiti individualista, tragač za prajedinstvom, ovaj umetnik nam u vrtoglavoj brzini i smogu visokih tehnologija savremenog sveta, u pravom trenutku pruža reminiscenciju na izgubljene dimenzije. Zato njegove čudesne ptice i još originalnije bube predstavljaju sponu između primitivnog i modernog likovnog izraza.

Dubljim i plićim rezom umetnik postiže dinamiku zatvorenih i otvorenih, oštrih i zaobljenih formi. Skulpture boji snažnim, jarkim koloritom, čime dela poprimaju vrlo osobene karakteristike: čestim susretima i smenama crvene i zelene, plave i žute asocira strast, snagu života. Svojim skulpturama povezuje slikarstvo i vajarstvo u harmoničnu celinu.Spoj skulptoralnog i pikturalnog svedoči o slojevitosti i snažnoj ekspresiji, a tome doprinose i prirodno ”raspuknute“ forme i gotovo fovistički, razuzdani kolorit. Njegova najznačajnija dela nalaze se u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini (Srbija).

  Literatura:

N. Krstić, Naivna umetnost Srbije, SANU, Jagodina, 2003
N. Krstić, Naivna i marginalna umetnost Srbije, MNMU, Jagodina, 2007
 
     
 
  Dirigent, 2009.
bojeno drvo, visina 112cm
 
 
Kalmar Ferenc - Vatrena ptica Kalmar Ferenc - Lešinar Kalmar Ferenc - Poletanje Kalmar Ferenc - Sletanje Kalmar Ferenc - Dirigent
         
Vatrena ptica, 1996.

bojeno drvo,
visina 40cm

Lešinar, 2000.

bojeno drvo,
70x52x54cm

Poletanje, 2002.

bojeno drvo,
visina 42cm

Sletanje, 2009.

bojeno drvo,
visina 42cm

Dirigent, 2009.

bojeno drvo,
visina 112cm

 
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt