home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt
             
 
 
 
 
 

 

Retrospektivna izložba Likovne kolonije MNMU u Domu kulture „Stevan Mokranjac“, Negotin predstavlja izbor umetničkih dela iz zbirke MNMU koja su nastala tokom 20 Likovnih kolonija u organizaciji Muzeja. Autor izložbe i pratećeg kataloga je viši kustos-istoričar umetnosti Ivana Jovanović. Izložba će biti dostupna za individualne posete uz poštovanje svih mera zaštite u periodu 22. 10 – 4. 11. 2020.

 

 


Snimanje virtuelnog otvaranja izložbe

 

 

 

Retrospektivna izložba

 

Likovne kolonije MNMU

Dom kulture „Stevan Mokranjac“, Negotin
22. 10 – 4. 11. 2020.

 

 


 

 

 

Jednu od najznačajnijih internacionalnih manifestacija - Likovnu koloniju, Muzej naivne i marginalne umetnosti organizuje već tri i po decenije, kontinuirano afirmišući najznačajnije predstavnike autentičnih pojava neakademske likovne scene. Bijenalno okupljajući naivne slikare od 1984. godine, a od 1992. i vajare, Muzej naivne i marginalne umetnosti razvija Likovnu koloniju kao pregled, afirmaciju i podsticaj najvrednijih ostvarenja, najpre naše, a ubrzo i međunarodne naivne i marginalne umetnosti.
Кao adekvatne lokacije održavanja kolonija birani su ambijenti koji su za umetnike predstavljali snažne izvore duhovnih potencijala, bilo da su u pitanju svojevrsne riznice kulturne baštine, ili sama priroda kao neiscrpan izvor inspiracije i pokretač stvaralačke introspekcije i ekspresije. U periodu od 1984. do 1992. godine umetnici su stvarali u okruženju samog Muzeja, a zatim od 1994. godine u Кonaku manastira Sv. Prohora Pčinjskog. Кolonija je 2000. godine održana u Zobnatici, a naredna dva saziva u Lisinama. Okupljanje naivnih i marginalnih umetnika od 2006. godine Muzej organizuje u ambijentu turističkog kompleksa Кraljevi konaci na Zlatiboru.
U periodu od 1984. do 2018. godine Muzej naivne i marginalne umetnosti organizovao je dvadeset kolonija, okupljajući ukupno 130 umetnika iz dvadesetak zemalja. Radom Likovne kolonije naivne i marginalne umetnosti kroz protekle tri i po decenije ostvareno je kontinuirano praćenje umetničkog stvaralaštva širokog spektra generacija i izraza naivnih i marginalnih umetnika, a likovna zbirka i dokumentacioni centar Muzeja obogaćeni su značajnim fondom.

 

 

 

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt