home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 
 

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU)

Boška Đuričića 10, 35000 Jagodina, Srbija

Telefon: (+381 35) 8223 419; 244 317
info@mnmu.rs, info@naiveart.rs

  

 

 

 

Nekadašnji izgled zgrade Muzeja

 

 

 

Proslava 10 godina Galerije samoukih likovnih umetnika, 1970.

 

Muzej naivne i marginalne umetnosti – laboratorija kreativnosti 1960-2020

 

Muzej naivne i marginalne umetnosti - MNMU je specijalizovana institucija, jedinstvena u našoj zemlji, sa posebnim programom muzeološke zaštite dela naivne i marginalne umetnosti putem aktivnosti prikupljanja, sistematizovanja kroz muzeološku dokumentaciju, proučavanja, izlaganja i publikovanja. Osnovan je 1960. godine u Jagodini, najpre pod nazivom Galerija samoukih likovnih umetnika. Od 1985. Muzej nosi naziv Muzej naivne umetnosti, koji je 2007. godine dopunjen u Muzej naivne i marginalne umetnosti. Od samog osnivanja, uz aktivnosti kolekcioniranja umetničkih dela, u okviru svoje osnovne delatnosti Muzej naivne i marginalne umetnosti posebnu pažnju poklanja izložbenoj i izdavačkoj delatnosti. Ovaj značajan, obiman i raznovrstan segment aktivnosti Muzeja nastaje kao najreprezentativniji rezultat stručnog istraživačkog, informativnog i propagandnog rada.

 

Kao temeljni vid izložbene prezentacije fonda zbirke i kontinuirane komunikacije sa publikom, Stalna postavka se od 1966. godine prati razvoj muzejske kolekcije, reprezentujući njena najznačajnija dela. U proteklih šezdeset godina rada Muzej je organizovao više od 700 izložbi ‒ samostalnih, retrospektivnih, grupnih, tematskih, studijskih, kamernih, kao i izložbi kolonija, bijenala, trijenala i drugih manifestacija. Uporedo sa izložbenim ekspozicijama organizuju se i raznovrsni prateći događaji i posebni sadržaji naučnog, edukativnog ili popularnog karaktera. U saradnji sa specijalizovanim ustanovama, posvećuje se razvijanju dostupnosti muzejskih sadržaja, kroz programe prilagođene osobama sa posebnim potrebama, kao i putem predstavljanja sadržaja osobama u institucijama zatvorenog tipa, poput Zavoda za izvršenje zatvorskih sankcija.

 

Muzej spaja umetnike različitih senzibiliteta i generacija iz svih krajeva sveta, okupljajući umetnike iz svih krajeva sveta, organizujući najrazličitije vrste izložbeno-izdavačkih projekata, periodične manifestacije - kolonije, salone, bijenala, trijenala, kao jedan od najboljih načina za istraživanje, proučavanje i afirmisanje razvoja naivne i marginalne umetnosti na širem međunarodnom planu, obogaćuje zbirku.

 

 

Umetnici sa zaposlenima

 

U riznici Muzeja danas se nalazi oko četiri hiljade ostvarenja preko četiri stotine autora iz više od trideset zemalja (Amerike, Argentine, Belorusije, Brazila, Bugarske, Danske, Engleske, Irana, Italije, Islanda, Japana, Kine, sa Kube, Kipra, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Portugala, Rusije, Republike Srpske, Slovenije, Turske, Francuske, Haitija, Hrvatske, Crne Gore, Švedske, Španije itd.).

 

 

Susret umetnika i stručnjaka Muzeja

 

Reprezentativni objekat Muzeja naivne i marginalne umetnosti datira iz 1929. godine. Pa je zbog svojih osobenosti, proglašen spomenikom kulture 1984. godine. Početkom oktobra 2019. godine otpočeli su radovi na rekonstrukciji i dogradnji aneksa Muzeja. U okviru postojećeg objekta planira se uvećanje izložbenog prostora, depoa za odlaganje zbirke i publikacija, unapređenje komunikacije unutar objekta, obezbeđenje bolje pristupačnosti invalidnim licima u sve delove izložbenog prostora. Dogradnjom aneksa obezbediće se novi prostor za multimedijalne projekte i galerijsku ekspoziciju programa, sa posebnim mestom za izlaganje monumentalnih skulptura iz zbirke MNMU, kao i prostorom za reprezentativne gostujuće izložbene projekte. Ovu značajnu kapitalnu investiciju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, pod čijim pokroviteljstvom je i celokupan rad Muzeja naivne i marginalne umetnosti. U susret velikom jubileju Muzeja, šezdeset godina postojanja, zahvaljujemo se na podršci svim dragocenim saradnicima, kolegama, donatorima i prijateljima Muzeja, koji su svih ovih godina rasli sa nama, baš kao i umetnici čija dela baštinimo.

 

 

Oto Bihalji-Merin i prvi Kovačičani

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt