home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Dobitnici priznanja

 

 

 

 

MNMU - institucija godine

 

Na svečanoj Skupštini Nacionalnog komiteta ICOM Srbija,održanoj 9. maja 2018, u Kući kralja Petra I u Beogradu, dodeljene su tradicionalne godišnje nagrade za najbolje rezultate u okviru međunarodne muzejske saradnje za 2017. godinu.Dobitnici povelja NK ICOM Srbija su:

 

- Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, Institucija godine
- Galerija Matice srpske, Novi Sad, Projekat godine
- Muzej grada Beograda, Publikacija godine

 

Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine je nagrađen za izuzetnu međunarodnu aktivnost u protekloj godini, koja uključuje izložbe u Pragu („Iz dva ugla“, Muzeju Karlovog mosta) i Parizu („Turbulencije na Balkanu“, Halle Saint Pierre), organizaciju preko 20 umetničkih programa u zemlji i inostranstvu, akviziciju 116 dela umetnika iz čak 10 zemalja sveta i vanrednu izdavačku delatnost, koja obuhvata čitavu lepezu izdanja na više svetskih jezika. Poseban akcenat u međunarodnoj aktivnosti Muzeja naivne i marginalne umetnosti, predvođenog direktorkom Ninom Krstić, predstavlja saradnja sa kolegama iz Indije u okviru projekta Rok Garden Čandigar, koji nije samo prikazao indijsko stvaralaštvo srpskoj publici, već je obezbedio da se u kolekciji jednog domaćeg muzeja nađu neka od najreprezentativnijih dela sa drugog kontinenta.
„…U obavezi smo da čuvamo naše kulturno nasleđe, a izazov je veći ako je to i baština van dominantne kulture, umetnost samoukih vizionara ne samo iz Srbije već i iz celog sveta. Naravno da nam je struka savest u svemu tome i da je postavljanje visokih kriterijuma u toj misiji imperativ danas, kao što je imperativ borba za naše mesto u Evropi, u svetu. Gradeći kvalitetno kontinuitet razvoja ove vrste umetnosti i kulture u svojoj zemlji paralelno moramo biti delom internacionalne porodice sa svim lepotama sopstvenog identiteta“… rekla je Nina Krstić povodom dobijanja ovog značajnog nacionalnog priznanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
             
         
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt