home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVO PARTNERSTVO:

 

Muzej naivne i marginalne umetnosti (Jagodina, Srbija) i
Casa dell’Art Brut, Mairano di Casteggio (Pavija, Italija)

Na poziv Fondacije Busolera Branka (Fondazione Bussolera Branca), tačnije gospodina Fabia Cei-a, predsednika fondacije i direktora muzeja Cassa dell Art Brut u Mairano di Kasteđu (Pavia), direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Nina Krstić je prihvatila inicijativu o posebnoj vrsti partnerstva ova dva srodna muzeja, s obzirom na uspešnu dugogodišnju saradnju.

 

 

Simbolično, 26. oktobra 2019. godine na dan obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Srbije i Italije, u pomenutom Cassa dell Art Brut u Mairano di Casteggio, održana je svečana tribina na kojoj su o istorijatu italijansko-srpskih veza; umetnosti umetnika sirove vizije, tzv. artbrutistima; aktivnostima razmene izložbeno-izdavačkih projekata dva muzeja, kao i novim mogućim vidovima saradnje su govorili: Gospodin Fabio Cei, organizator dogadjaja i direktor muzeja; dr Fabricio Gerini (Fabrizio Guerrini), istoričar i novinar, prof. Đorđo Bedoni (Giorgio Bedoni), psihijatar kao i istoričarke umetnosti, Nina Krstić i prof. Bjanka Tosati (Bianca Tosatti).

 

Zadatak Fondacije Bussolera Branca – istakao je predsednik Fabio Pierotti Cei je stvaranje podsticaja za naučna i kulturna istraživanja. Casa dell'Art Brut i Muzej naivne i marginalne umetnosti stoga su razumljivi partneri. Ivan Lorenzin, Vice Konzul Republike Srbije, je podsetio na značaj kulturnog dijaloga između Italije i Srbije a o MNMU iz Srbije,kao i mogućim vidovima saradnje ova dva muzeja u perspektivi, govorila je Gospodja Nina Krstić, istoričarka umetnosti i direktorka MNMU. Girogio Bedoni, psihijatar i predavač na Akademiji Brera u Milanu, je takodje govorio o najznačajnim srpskim umetnicima, čija se dela nalaze na stalnoj postavci Cassa dell Art Brut u Casteggio. O čistoj i iskrenoj umetnosti art brutista završnu reč imala je Gospođa Bianca Tosatti, cenjena istoričarka umetnosti iz Pavije. Medju uglednim učesnicima bili su prisutni i rektor Univerziteta Francesco Svelto, potpredsednik Flavio Ferdani, gradonačelnik Pavije Fabrizio Fracassi, sekretar za kulturu grada Pavia, Mariangela Singali, gradonačelnik Casteggio-a Lorenzo Vigo.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt