home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Rackov Miladinka

     
   

 

 

Rackov Miladinka (Srbija)

1898-1978.

     
  Rackov Miladinka - Na livadi       Rođena je 1898. godine u Novom Bečeju. Počinje da slika od 1920. godine. Neposredno pred smrt, 1978. godine učestvuje na Salonu tadašnje "Galerije samoukih likovnih umetnika" u Jagodini. Lucidnost u likovnom izrazu, koji obiluje ritmom, dobrim osećajem za kompoziciju i boju, koja je u stalnim komplementarnim odnosima, nesvesno postignutim, čini njen malobrojni opus, pravim primerom čistote iskrenog likovnog doživljaja. Savršeni balans, koji je dominantan na njenim slikama razoružava svojom naivnošću, frontalnim građenjem kompozicije uz ritmično ponavljanje sličnih elemenata.
Najčešće slika na platnu, šper-ploči i lesonitu, sve ono što je okružuje, mada se ponekad odvaži i posveti i starozavetnoj biblijskoj tematici. Tema "Nojeva barka" je zapravo idealna za nju, jer joj predstavlja široko polje na kome bi mogla da iskaže svu svoju liričnost i ljubav prema životinjama. Pravilan poredak vrlina, harmonija odnosa svih vrsta otkrivaju njenu uzvišenost ali i slobodu u kreaciji prastarog motiva.
Paganski zaljubljena u prirodu, vrlo često se posvećuje slikanju pejzaža, punih novina. Ljupka frontalnost, jednostavnost i lakoća kojom postiže ritam, pokazuju takođe Miladinkinu sklonost ka maštanju i fantastici. Osećaj za hromatske odnose nesvesno je spoznat, što je još jedan doprinos u nizu slikarskih vrlina ove umetnice.
 
  Na livadi, b.g, tempera na lesonitu, 33x49cm  
 
         
     
Rackov Miladinka - Bitka na Kosovu Rackov Miladinka - Na livadi Rackov Miladinka - Čarobni vrt    
         
Bitka na Kosovu, b.g.

tempera na platnu,
41x57cm

Na livadi, b.g.

tempera na lesonitu,
33x49cm

Čarobni vrt, b.g.

tempera na lesonitu,
42x58cm

   
         
 
         
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt