home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 

 

 


 

 

 

Otvaranje izložbe

 

Sava Sekulić - Moć vizije

Kulturni centar Srbije u Parizu
16.10 - 19.11. 2021.

 

 

16. oktobra 2021. u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvarena je velika retrospektiva izložba slika jednog od najznačajnijih svetskih klasika nekonvencionalne umetnosti - Save Sekulića.

 

Izložba Sava Sekulić – moć vizije realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS i predstavlja 34 reprezentativna ostvarenja koje baštini zbirka Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

 

 

Autori izložbe i tekstova u katalogu:

dr Ivana Bašičević Antić i Ivana Jovanović.

 

 

SAVA SEKULIĆ 1902-1989

 

 

Autentični samouk, intuitivni vizionar, snagom, originalnošću i istrajnošću likovnog instinkta dosezao je daleko ispred svog vremena.

 

Danas se ubraja među najznačajnije svetske klasike nekonvencionalne umetnosti, koja je nastajala izvan mejnstrim tokova zvanično priznate akademske i profesionalne umetnosti. Jedinstven umetnički opus singularnog izraza, nastajao tokom bezmalo šest decenija opsesivnog stvaralaštva, izdvaja ga kao jedinstvenu pojavu u naivnoj i marginalnoj umetnosti, ali i savremenoj umetnosti uopšte. Iako je sam umetnik, na izvestan način, svoje mesto odredio dodajući imenu pseudonim samouki, njegovo delo istovremeno je određivano u širokom rasponu, od samoukog likovnog izraza i naivne umetnosti, utemeljenih u tradicionalnim vrednostima, do potpune neograničene slobode art-bruta i umetnosti autsajdera. Nesputani vizionarski duh Sekulića kojim zrače njegova dela i dalje preispituje i pomera vizure i okvire prihvaćenih normi, ostajući izvan granica i podela, slobodan, neuhvatljiv, izmičući okvirima definicija i klasifikacija.

 

Rođen je 17. februara 1902. godine u srpskoj porodici u dalmatinskom selu Bilišane. Sa svojih petnaest godina na austrougarsko-italijanskom frontu biva ranjen i trajno ostaje bez vida na desnom oku, napušta rodni kraj i seli se iz mesta u mesto baveći se raznim poslovima, kao nadničar, drvoseča, lađar, fabrički radnik i zidar. Potpuno samouk, sa trideset godina najpre počinje da piše pesme, a ubrzo i da crta i slika. Godine 1943. trajno se nastanjuje u Beogradu gde radi kao zidar. Nakon penzionisanja, 1962. godine u potpunosti se posvećuje umetnosti, slikarstvu, crtanju i poeziji. Izlagao je od 1964. godine, a samostalno od 1969. godine. Preminuo je 26. januara 1989. godine u Beogradu.

 

Autentični vizionari poput Save Sekulića, koji stvaraju na marginama društva, često u raskoraku sa vremenom u kome žive, svojim snažnim singularnim kreativnim osećajem sveta i iskrenim, instinktivnim traganjem za ličnim istinama, podsećaju nas na iskonske vrednosti koje su čoveka vekovima vodile na njegovom civilizacijskom pohodu kroz vreme, bojeći ih i preoblikujući pečatom originalne likovne invencije.

 

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt