home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 

 

Milan Rašić u ateljeu
 

 

   

IN MEMORIAM

Sećanje na Milana Rašića

1931-2018.

U utorak, 10. aprila u Beogradu preminuo je u 87-oj godini života jedan od najznačajnijih samoukih vizionara Srbije, naivni umetnik Milan Rašić, svetski klasik.

 

Rođen je 7. marta 1931. u Donjem Štiplju kod Jagodine, kao osmo dete u patrijarhalnoj seoskoj porodici. Period ranog detinjstva ostaće kao instiktivni pokretački motiv koji ga je nagonio na kreativno. Aktivnije je počeo da se bavi slikarstvom počev od 1950. godine. Jedan je od danas najznačajnijih umetnika u generaciji koja se pojavila nakon Janka Brašića.
 

Prepoznatljivi stil, ornamentalno-dekorativni pristup u deskripciji pejzaža, predstavlja umetnikovu idealizovanu sliku stvarnosti, reminiscencije na detinjstvo. Snažna individualnost i jedinstvena formula likovnog izražavanja Milana Rašića pronela je slavu autentičnosti naše naivne umetnosti daleko u svet. Opijen prirodom, snagom ljudskom u zajednici, pričama o nekadašnjem načinu života, Rašić sa svojim bogatim opusom postaje metafora umetnosti samoukih vizionara Srbije ali i nezaobilazan tvorac specifičnih estetskih načela unutar kontinuiteta razvoja umetnosti samoukih na širem evropskom planu.
Spokojno ispripovedani događaji, uobličeni u skladne celine, biseri naše srednjovekovne kulture - manastiri, ostaju njegovi bili su njegova trajna inspiracija. Pomoravlju, našim manastirima širom Srbije, Beogradu, živopisnim crnovrškim predelima posvetio je na stotine svojih reprezentativnih dela, od kojih je većina izlagana u poznatim galerijama i muzejima širom sveta. Umetnički logično i zanatski spretno, u procesu koji se odvijao spontano kao izraz radosti stvaranja, iz ptičje perspektive Rašić je ostao da lebdi vaznesen nad svojim pejzažima.

Nemerljiv je njegov doprinos na prvim izložbama srpskih samoukih vizionara u svetu, kojima je afirmisao fenomen snage autentičnosti naivne umetnosti Srbije na najznačajnijim međunarodnim izložbama širom sveta šezdesetih i sedamdesetih godina pod pokroviteljstvom svog hrama – Muzeja naivne i  marginalne umetnosti, koji ostaje najbogatija riznica njegovih ostvarenja.

U znak sećanja na velikog umetnika, Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini priređuje mu izložbu pod nazivom Sećanje na Milana Rašića koja će biti otvorena za posetioce svakog dana do 31. maja 2018. godine.

 

 

Milan Rašić, Nedelja na Kalemegdanu, 2000, ulje-platno, 55 x 45 cm

 

 

 

 
             
         
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt