home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   bijenala   kolonije   vesti   javne nabavke   kontakt    

 

<<< ] >>> ]

             
 
 
 
 
         
     

Sekulić Sava

     
     

Sekulić Sava (Srbija)

1902-1989.

     
  Sekulić Sava - Priroda hoda preko nebeskog svoda   Rođen 1902. u Bilišanima kod Obrovca na moru (Hrvatska). Slika od 1962. Sekulić pripada grupi ”rubnih” umetnika, samotnih, bizarnih i asocijalnih ljudi koji stvaraju nove oblike lepota. Njegova neobična asocijativnost i sposobnost da materijalizuje duhovnu energiju, ostvarene su intuitivno, nagonski. Sekulić je slikar univerzalnog, vanvremenskog i vanprostornog. Sve je kod njega uopšteno – od individualnog on teži univerzalnom i to postiže, pa su njegova dela zapravo i najviši dometi art bruta kod nas ali i u svetskim okvirima. Najbrojnije su mu kompozicije s ljudskim figurama, portreti i scene sa istorijskim i mitološkim bićima. Najčešći i najslojevitiji je lik žene u njegovim slikama. U mnogim njegovim delima prisutne su ”filozofske” priče i moralizatorske pouke. Figure su mu pojednostavljene, plošne i stilizovane. U pozadini svakog dela je neka originalna priča kao rezultat brojnih narodnih predanja i verovanja – paganskih, hrišćanskih, mitoloških, istorijskih ili savremenih. Paradoks je da samim likovnim izrazom autor negira narativnost slike i koncentriše se u potpunosti na pikturalne vrednosti. Paleta mu je suzdržana. Površine često premazuje i po nekoliko puta različitim lazurnim nanosima koje stavlja jedan povrh drugog ne čekajući da se prethodno naneti sloj osuši, što dovodi do mešanja i pretapanja boja. Unutar svake slike najčešće dominira jedna boja, što ponekad stvara utisak monohromnosti.
 
  Pozadine nekih dela ponekad boji samo delimično, pa čitave zone ostavlja neobojenim. To dodatno eliminiše bilo kakvu iluziju prostrane dubine. Sekulićevo slikarstvo prožeto je nizom irealnih osobina, a po karakteru gotovo da je na rubu čistog automatizma. Nadmoć čula umetnika nadrasta percepciju posmatrača. Običan posmatrač nije u stanju da shvati i primeti senzibilnu strukturu čisto likovnih fenomena.
Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na značajnim međunarodnim izložbama. Za svoja dela više puta je bio nagrađen najvišim nagradama na međunarodnom planu. Nagrađivan je i posthumno za svoja dela (na 5. Svetskom trijenalu naivne i marginalne umetnosti, IN SITA 2000, u Bratislavi itd). Najznačajnija kolekcija njegovih dela nalazi se u ubirci MNMU u Jagodini, Srbija i Galerie Charlotte Zander, Bönningheim, Nemačka. Svetski je klasik.
 
     
 
  Priroda hoda preko nebeskog svoda, 1974,
ulje na kartonu, 102x70cm
 
 
Sekulić Sava - Jelengrad Sekulić Sava - Devojka na plaži Sekulić Sava - Priroda hoda preko nebeskog svoda Sekulić Sava - Jabučilo i Momčilo Sekulić Sava - Klica života
         
Jelengrad, 1948.

ulje na kartonu,
74x97cm

Devojka na plaži, 1975.

ulje na kartonu,
69,5x95cm

Priroda hoda preko nebeskog svoda, 1974,

ulje na kartonu, 102x70cm

Jabučilo i Momčilo,

1974,

ulje na kartonu, 70x100cm

Klica života, 1974,

ulje na kartonu, 72x102cm

 
         
         
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt