home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 

Sa otvaranja izložbe

 

VESTI I DOGAĐAJI

Izložba

Collection de l'Art brut

 

5. mart - 28. avgust 2016.

Lozana, Švajcarska

 

Od 5. marta otvorena je izložba slika, skulptura, crteža u Collection de l'Art brut u Lozani, najznačajnijem muzeju za Art brut - povodom 40 godina postojanja.

   

 

 

 

 

Izložbu dela iz čuvene kolekcije Žana Dibifea otvorio je Mišel Tevo a među mnogobrojnim posetiocima, izložbi su prisustvovali i čuveni eksperti: Rodžer Kardinal, Džon Majzels (urednik časopisa Raw vision, Mario del Curto (autor mnogobrojnih filmova o tzv. outsiderima, fotograf, Bastijan Ženu, režiser takođe, kao i umetnici svetskog ugleda: Gi Brine, Paskal Verbena, Kristin Sefološa, mnogobrojne kolege iz muzeja za art brut i outsider art iz svih krajeva sveta, kolekcionari, ljubitelji sirove umetnosti.
Bila je ovo lepa prilika da ovaj dragoceni hram art bruta (čije temelje čini čuvena kolekcija dela prvih outsidera koju je decenijama obogaćivao delima novih autora iz čitavog sveta a zatim darivao Lozani - Žan Dibife) otvori svoje trezore na zadovoljstvo mnogobrojnih posetilaca, koji su strpljivo čekali u redu za ulaz. Na izložbi je bilo više od 300 eksponata, od kojih je veliki deo poklon nasleđe Žana Dibifea (najstarija dela nastala su krajem 19. i početkom 20. veka) a među delima svetskih klasika ove umetnosti nallaze se i dela naših umetnika: Vojislava Jakića i Milana Stanisavljevića. Izložba će biti otvorena narednih šest meseci.
MNMU i Collection de l'Art brut, sarađuju već više decenija razmenom projekata. Sledeći zajednički projekat je velika retospektivna izložba crteža Vojislava Jakića u Lozani i Beogradu.

 
             
 

Sa otvaranja izložbe

 

Sa otvaranja izložbe

 

Sa otvaranja izložbe

 
         
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt