home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt    

 

 

             
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI          
 
 
 
 
 
Muzej naivne i marginalne
umetnosti (MNMU)
35000 Jagodina, Srbija
Boška Đuričića 10.
Telefon: (+381 35) 8223 419; 244 317
info@mnmu.rs

info@naiveart.rs

 

 

Ostale vesti i događaji

Muzeji za 10, 2019.
Susreti - Kazneno popravni dom u Ćupriji
Dan Muzeja naivne i marginalne umetnosti
MNMU - institucija godine
Manifestacija Muzeji za 10
Sećanje na Milana Rašića (1931-2018)
Dan Muzeja naivne i marginalne umetnosti 2018.
Promocija MNMArt 6 i Kalendara za 2018.
Turbulences dans les Balkans i
Promocija MNMArt 4 i Kalendara za 2017.
Poseta Martin Lusardi
Outsider Art u Castelu del Monferrato
MNMU na 60. međunarodnom sajmu knjiga
Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10
Uređivački maraton: Klasici naivne i marginalne umetnosti   

 

 

VESTI I DOGAĐAJI

Novi broj

MNMArt broj 8, decembar 2018.

 

Preuzmite ceo broj

 

 

 

 

 

28. decembar 2017.

MNMU, Jagodina

 

Umetnički program u Kulturnom centru u Parizu

Tokom trajanja izložbe Turbulencije na Balkanu u Halle Saint Pierre od 7. septembra 2017. godine do 31. jula 2018. godine, Muzej naivne i marginalne umetnosti (Jagodina, Srbija) će organizovati paralelni umetnički program u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

 

Sajam umetnosti autsajdera u Parizu

U susret svetskoj manifestaciji – sajmu umetnosti autsajdera: Outsider Art Fair-u koji se već tradicionalno organizuje u Parizu od 19-22. oktobra, MNMU izlaže svoja izdanja a u Kulturnom centru Srbije Vam predstavlja portret umetnika Save Sekulića. Prezentacija se završava projekcijom dokumentarnog filma SAVA SEKULIĆ SAMOUK (režija Slobodan D. Pešić).

 
             
 

IN MEMORIAM

 

Bibesko – Frančesko Marija (Masmata)
1941 - 2018

 

Slikar Bibesko (Frančesko Marija Masmata) preminuo je 31. avgusta 2018. godine u Đenovi (Italija). Rođen je 22. jula 1941. u Đenovi. Slikarstvom se bavio od 1995. godine. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u svojoj zemlji i inostranstvu. Učestvovao je i na 19. Likovnoj koloniji naivne i marginalne umetnosti 2017. godine u organizaciji MNMU (Jagodina, Srbija). Najveća kolekcija njegovih dela nalazi se u Đenovi. MNMU takođe baštini njegova ostvarenja.

 

Bibesko, Pokloni – Marmelada sećanja 2, 2017.
kombinovana tehnika na platnu, 202 x 233 cm

Nataložene opservacije iz sveta koji ga okružuje Bibesko je ponirao u dubine podsvesnih kreativnih impulsa svoje autentične imaginacije, pretačući ih u potpuno novu likovnu realnost. Lični doživljaj večne teme neumoljive prolaznosti, inventivnom kompresijom zamršenih tragova vremena umetnik je utiskivao na svoja platna, gradeći specifičnu topografiju znakova i simbola.

 

MNMArt broj 7, maj 2018.

 

Preuzmite ceo broj

 

 

Promocija

Magazin MNMArt 4
Kalendar MNMU za 2017. godinu

Četvrtak 22. 12. 2016.
MNMU, Jagodina

 

 

- Promocija novog broja časopisa MNMArt 4

- Promocija Kalendara MNMU za 2017. godinu

- Izložba plakata i propagandnog materijala

- Izložbene i izdavačke aktivnosti MNMU u 2016. godini

 

Preuzmite
Magazin za naivnu i marginalnu umetnost - MNMArt, broj 4.

 

 

 

  IN MEMORIAM

 

MIRKO RUSIĆ

Slikar Mirko Rusić preminuo je u četvrtak 15. decembra 2016. godine u rodnom Kragujevcu. Slikarstvom se bavio od 1990. ih, a do danas je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji. Učestvovao je na 16. Bijenalu naivne i marginalne umetnosti, 2013. i 1. Trijenalu umetnosti samoukih vizionara, 2016. godine, u organizaciji MNMU, Jagodina. Na platnima je oživljavao uspomene iz detinjstva provedenog u srcu Šumadije, smeštajući ih u prepoznatljiv šumadijski pejzaž. Likovnu poetiku u svojim slikama Rusić je gradio na jasnom subjektivnom sećanju i emociji ispoljenoj uvek toplim kloritom. Od 2013. godine, dela ovog umetnika su zastupljena u Zbirci, kao i na Stalnoj postavci MNMU.

 

 
             
  Konkurs

Međunarodni trijenale umetnosti samoukih vizionara

Muzej naivne i marginalne umetnosti Vas poziva da učestvujete na međunarodnom Trijenalu umetnosti samoukih vizionara.
Međunarodna izložba Trijenale umetnosti samoukih vizionara organizuje ce počev od 2016. godine nakon Salona (1970 - 1980) i Bijenala (1981-2013) koje MNMU u kontinuitetu organizuje počev od 1970. godine.

 

 

Poseta Martin Lusardi

Početkom februara 2016. imali smo dragu posetu velikog stručnjaka, naše koleginice, direktorke Galerije Halle Saint Pierre – Martin Lusardi i saradnice iz francuskog kulturnog centra Anuik Lederle.

 

   
             
  IN MEMORIAM

 

Dinić Milanka

 

Milanka Dinić (1938-2017)

Rođena je 1938. u Kolaru kod Jagodine, Srbija. Slikala je od 1971. Izlagala je samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu, kao i na značajnim međunarodnim izložbama Trijenala u Bratislavi (Slovačka) i bijenala u MNMU u Jagodini (Srbija), na kojima je bila i dobitnik nagrada za izložena dela (Veliku nagradu) na Trinaestom bijenalu, MNMU, Jagodina. Njena najreprezentativnija ostvarenja nalaze se u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Njen opus karakteriše preplet elemenata narodne, naivne i umetnosti tzv. autsajdera. Inspirišu je narodne priče i legende, pa otuda zmajevi, carski dvori, ritualni izmišljeni onostrani obredi. Ljudske prilike, ali i hibridna bića iz mašte šetaju fantastičnim, rajskim vrtovima. Kolorit koji koristi je intenzivan i sirov. Ornamentalno-dekorativni tretman formi, postignut je tačkanjem, linijama, volutama, stvara jedinstven ritam na platnu. Metamorfoza oblika i nesvakidašnja harmonija floralnih, antropomorfnih i zomorfnih elemenata na slici ukazuje na postojanje horror vacui – a. Svojom kreativnom maštom umetnica je stvorila originalne parabole i priče o dobru i zlu. Mozaikom bojenih, treperavih pigmenata ona postiže optičke efekte. Frontalnost u građenju kompozicije, nadrealna tematika i originalna hromatska igra glavne su odlike njenog izražavanja.

Preminula je 9. septembra 2017. godine u Jagodini.

 

  Izložba

Collection de l'Art brut

 

mart - avgust 2016.

Lozana, Švajcarska

 

Od 5. marta otvorena je izložba slika, skulptura, crteža u Collection de l'Art brut u Lozani, najznačajnijem muzeju za Art brut - povodom 40 godina postojanja.

   

 

Izložbu dela iz čuvene kolekcije Žana Dibifea otvorio je Mišel Tevo a među mnogobrojnim posetiocima, izložbi su prisustvovali i čuveni eksperti: Rodžer Kardinal, Džon Majzels (urednik časopisa Raw vision, Mario del Curto (autor mnogobrojnih filmova o tzv. outsiderima, fotograf, Bastijan Ženu, režiser takođe, kao i umetnici svetskog ugleda: Gi Brine, Paskal Verbena, Kristin Sefološa, mnogobrojne kolege iz muzeja za art brut i outsider art iz svih krajeva sveta, kolekcionari, ljubitelji sirove umetnosti.
Bila je ovo lepa prilika da ovaj dragoceni hram art bruta (čije temelje čini čuvena kolekcija dela prvih outsidera koju je decenijama obogaćivao delima novih autora iz čitavog sveta a zatim darivao Lozani - Žan Dibife) otvori svoje trezore na zadovoljstvo mnogobrojnih posetilaca, koji su strpljivo čekali u redu za ulaz. Na izložbi je bilo više od 300 eksponata, od kojih je veliki deo poklon nasleđe Žana Dibifea (najstarija dela nastala su krajem 19. i početkom 20. veka) a među delima svetskih klasika ove umetnosti nallaze se i dela naših umetnika: Vojislava Jakića i Milana Stanisavljevića. Izložba će biti otvorena narednih šest meseci.
MNMU i Collection de l'Art brut, sarađuju već više decenija razmenom projekata. Sledeći zajednički projekat je velika retospektivna izložba crteža Vojislava Jakića u Lozani i Beogradu.

 
             
             
      Međunarodni forum i izložba

Outsider Art u Milanu

 

 

 

Casale del Monferrato, Teatro Municipale, 28.11.2015. godine održan je međunarodni forum na temu Outsider Art i otvorena je izložba Outsider Art u Castelu del Monferrato, koja će trajati do 4.4.2016.

 
             
             
 

 

 

MNMU na 60. međunarodnom
beogradskom sajmu u hali 4.

   

 

 

POSETITE NAS 60. BEOGRADSKOM SAJMU
KNjIGA U HALI 4 na prodajnom štandu
MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI


U Hali 4, biće izložena naša nova i stara izdanja, namenjena svim ljubiteljima umetnosti, nastavno-obrazovne i publističke literature. Biće u prodaji i niz elektronskih izdanja, kao i novi likovni list koji je pokrenuo naš Muzej: MNMAart. Uz monografske kataloge, antologije biće u prodaji i širi izbor suvenira muzeja: vodiči, razglednice, magneti, posteri itd.
Neka od reprezentativnih izdanja: Umetnost autsajdera Srbije i Umetnost u duhovnom egzilu; Crtež kao molitva itd. biće posebno predstavljeno na sajamskim promocijama, u konferencijskom delu štanda.

 
             
             
      Promocija

Magazin za naivnu i marginalnu umetnost

 

  Magazin će izlaziti dva puta godišnje: maja i decembra na srpskom i engleskom jeziku. Na webu MNMU možete ga naći počev od 16. maja i u elektronskom izdanju.  
             
             
      Manifestacija

Deset dana od 10 do 10

9-18.5.2015.

MNMU, Jagodina

  Nacionalni muzeji Srbije organizuju novu manifestaciju Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Manifestacija će trajati od 9. do 18. maja 2015. i obuhvataće čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja, kojima će biti obeleženi važni datumi kao što su 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, 18. maj – Međunarodni dan muzeja i s njim povezana Evropska noć muzeja, 16. maja.
Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, za koju se već prijavilo 65 muzejskih i srodnih institucija sa 115 lokacija koje se mogu posetiti širom zemlje. Cilj akcije je jačanje insititucija zaštite, posebno muzeja, i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja će u planiranim programima moći besplatno da uživa tokom tih deset dana od 10 časova ujutru, do 10 časova uveče, na svim lokacijama gde je to moguće, o čemu će publika biti detaljno obaveštena.
Muzej naivne i marginalne umetnosti se pridružuje ovoj manifestaciji organizovanjem mnogobrojnih aktivnosti: kreativnih radionica, projekcijom filmova, izložbom povodom jubileja MNMU - 55 godina postojanja, među kojima je i izdavanje prvog broja likovnog magazina za naivnu umetnost MNMArt.
 
             
             
             
      Uređivački maraton Vikimedije Srbija i MNMU

Klasici naivne i marginalne
umetnosti Srbije

3.4.2015, 10-17 časova
Salon Oto Bihalji-Merina, Beograd  

  Uređivački maraton "Klasici naivne i marginalne umetnosti Srbije" su jedan od oblika saradnje u okviru GLAM projekta, koji su ovog puta organizovali Vikimedija Srbije i MNMU. Reč je o tematskom okupljanju, i prilici da zainteresovani prođu obuku uređivanja Vikipedije i da pisanjem članaka daju svoj doprinos.

 

Salon Oto Bihalji-Merin u Beogradu

 

Ovog puta tema maratona su klasici naivne i marginalne umetnosti Srbije. Uređivački maraton održan je u petak, 3. aprila, od 10 do 17 časova, u Salonu Oto Bihalji-Merin (Nemanjina 3, Beograd), a rezultat je saradnje Vikimedije Srbije i Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

 

Za ovu priliku Muzej oslobodio je 60 fotografija dela naivne i marginalne umetnosti. Cilj GLAM projekta je razvijanje dvosmerne saradnje u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa naše zemlje na internetu.

 

I na sajtu Vikipedije Srbija možete pogledati stranicu posvećenu ovom događaju

 
         

 

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt