home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   dokumenta   kontakt
             
 
 
 
 
 

 


Životin Nikolić

 


Životin Nikolić, Pčelinjak, 2000, ulje na platnu, 60 x 60 cm, MNMU

 

 

Кatalog i onlajn izložba

 

Životin Nikolić - Pola veka slikarstva

Novembar i decembar 2020.

 

 

U okviru edicije koju je Muzej naivne i marginalne umetnosti pokrenuo u cilju obeležavanja značajnih jubileja, najpre su predstavljeni umetnici koji su u prethodnom periodu zaokružili pola veka kontinuiranog stvaralaštva. Nakon dvojezičnih kataloga Ilije Filipovića, Dobrosava Milojevića i Slobodana Živanovića, novembra 2020. godine štampan je i katalog Životina Nikolića (tekst, biografija, popis izložbi: Ivana Jovanović, viši kustos MNMU).

 

 

 

 

U nizu značajnih naivnih umetnika koji bogatstvo sadržaja nalaze u zavičajnim predelima i prizorima, svakodnevnom životu i običajima, Životin Nikolić se izdvaja snažnom individualnošću i izražajnim intenzitetom likovnog doživljaja. Delo ovog autentičnog samouka, nastalo tokom više od pola veka posvećenog umetničkog rada, prepoznaje se kao sasvim osoben spoj tradicionalnih i savremenih elemenata. Rođen je 18. 7. 1953. godine u Jagodini. Na umetničkoj sceni pojavljuje se na pragu osme decenije prošlog veka, u vreme kada jugoslovenska naivna umetnost doživljava punu ekspanziju i afirmaciju. Počinje da slika i crta 1968. godine, a ubrzo i da izlaže svoja dela. Vrlo brzo, bez značajnijih uvodnih lutanja, formira se prepoznatljiv likovni govor koji će obeležiti čitav opus ovog autora. U posvećenom nastojanju autora da otelotvori iskren i dubok doživljaj živopisnog sveta svog zavičaja, u raskošnoj opijajućoj punoći spektra različitih aroma, vizuelnih senzacija, boja, osećanja i refleksija, nastao je značajan umetnički fond. Postojana instinktivna potreba Nikolića za stvaralačkim ispoljavanjem, manifestuje se kako kroz samo neposredno likovno izražavanje, tako i kroz značajan obim izložbenih aktivnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju: Zlatna značka Кulturno-prosvetne zajednice Srbije (1996, 2001, 2005) kao i Posebno priznanje za izložena dela Desetog bijenala naivne i marginalne umetnosti u organizaciji MNMU, 2001. godine.
Onlajn izložba Životin Nikolić - Pola veka slikarstva predstavljena je tokom decembra 2020. na profilima MNMU u okviru onlajn platformi Fejsbuk i Instagram.

 


Životin Nikolić, Sunce kreše zlatne grane jasena, 1973, ulje na platnu, 45 x 36 cm, MNMU

 

 

 
               
               
 
 
 
  MUZEJ NAIVNE I MARGINALNE UMETNOSTI - MNMU   home   o muzeju   umetnici   izložbe   izdanja   trijenala   kolonije   vesti i događaji   javne nabavke   kontakt