<  Назад на изложбе

ХВАТАЧИ СНОВА

18.11.2022 - 20.01.2023. год, Галерија Музеја наивне и маргиналне уметности, Јагодина

Изложба Хватачи снова, на којој је представљен избор аутентичних дела двадесет аутора неконвенционалне уметничке сцене Србије и Хрватске, свечано је отворена у петак 18. новембра у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини. Ова изложба настала је у сарадњи Музеја сувремене умјетности из Загреба са асоцијацијом Арт Брут Сербиа, након Загребачке презентације 2020. године.
Изложба „Хватачи снова“ обухвата пресек савремене уметничке маргиналне – аутсајдерске и арт брут сцене из Хрватске и Србије и први је такав пројекат и почетак сарадње на том пољу земаља Балкана и источне Европе. Настала је у сарадњи с Удружењем Арт Брут Сербиа (АБС) које се од оснивања 2014. године бави откривањем нових, “невидљивих” ствараоца и талената, те њиховим укључивањем у друштвени и културно-уметнички живот. На изложби су представљени маргинални уметници од којих неки излажу први пут и који су, упркос времену у коме живе и стварају, успели да побегну од устаљених уметничких оквира и задрже особен ликовни језик.
Сви српски уметници на изложби чланови су Удружења Арт Брут Сербиа које је пре осам година покренуо Горан Стојчетовић. И сам припадник маргиналне сцене, Стојчетовић је један од оних школованих уметника који је свој ликовни израз пронашао у арт бруту. Ту су још радови Јасне Дамњановић, Бојана Ђорђевића Омче, Марјана Ђарматија, Кејти Возницки (Katie Woznicki), Драгана Станимировића и Данила Спасовића Денкеа, који су српској публици познати с ундергроунд сцене и групних изложби АБС-а. Јошкин Шиљан један је од ретких умјетника који по изразу припада аутсајдерима, а стекао је репутацију на уметничкој сцени. Радован Поповић познат је као стрип цртач и иницијатор, те оснивач неколико уметничких фестивала и платформи.
На изложби је заступљено и 11 хрватских аутсајдера, од којих су неки већ излагали у МСУ Загреб – Kрешимир Хлуп, Божидар Штеф Голуб, Гојислав Kалапач Гоја, Маргарета Видмар и Ексос Луциус Идо (Exos Lucius Ido), Симон Петковицх и Дубравко Сертић. Дарко Брајковић је у МСУ извео перформанс „Бит(и) скулптура“. Петар Брајковић је много излагао у Немачкој, а у домовини био непознат. Елвис Бертон није непознато име на сцени, али сада први пут неке његове радове сагледавамо у контексту оутсajдер арта. Иван Шваљ је нов, па ће његов алтер-его, Лутка Звонка, и даље бити заступљен на изложбама.
Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја, на отварању је истакла: „Сама изложба, поред тога што је плод међународне сарадње, што значи да даје шири контекст и самим уметницима који су укључени, и нама као публици, да у једном ширем географском термину сагледамо савремене праксе, истовремено нас поново враћа на питање: Шта је то маргина? Да ли је тај израз сврисходан? Или је, можда, сам по себи пут у једну велику заблуду“.
Димитрије Тадић, саветник за савремену визуелну уметност и мултимедије у Министарству културе Републике Србије, између осталог је рекао: „Мислимо да се сарадња у региону увек подразумева и да по природи ствари иде сама од себе, али важно је да на томе континуирано радимо и захваљујем се на овој врсти иницијативе. Сјајно је да је укључен и Музеј савремене уметности у Загребу, и ти професионални контакти су нешто што је веома драгоцено за све нас“.
Даниела Билопавловић Беденик, ауторка изложбе и водитељка Збирке маргиналне умјетности МСУ Загреб, на отварању је рекла: „Ово је изложба која је била представљена прије двије године у Музеју сувремене умјетности у јеку пандемије. Нажалост, нисмо имали прилике свечано отворити, али мислим да то надокнађујемо сада са овим отворењем. Посебно ми драго је што смо започели сурадњу са Гораном Стојчетовићем, умјетником који и излаже овђе, а који је предсједник удружења Арт Брут Сербиа. Мислим да је ово сад љеп наставак сурадње, за коју сам сигурна да ће се наставити и даље“.
Изложбу је отворила наша истакнута глумица Kатарина Жутић, која је прочитала текст Ото Бихаљи-Мерина о Серафин Луи, наивној уметници с почетка 20. века. „Овај текст је за нас и за данашњу изложбу изузетно битан, и заправо реферира на судбину и статус готово свих уметника које можемо да погледамо и данас“, нагласила је Ивана Башићевић Антић у најави овог говора.
Након отварања изложбе, бројна публика је имала прилику да прати Стручно вођење ауторке Даниеле Билопавловић Беденик у које су се укључили уметници из Србије и Хрватске – Горан Стојчетовић, Кејти Возницки, Бојан Ђорђевић Омча, Јошкин Шиљан, Марјан Ђармати, Маргарета Видмар и Ексос Луциус Идо.

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења