ПОМОРИШАЦ- ВАСА ПОМОРИШАЦ

У оквиру сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности и Галерије Матице српске, 13. јуна је отворена изложба “Поморишац – Васа Поморишац” у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини. Присутнима су се обратиле др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и др Ана Ереш, кустоскиња изложбе, док је изложбу свечано отварио Никола Селаковић, министар културе Републике Србије.

Галерија Матице српске гостује у МНМУ у Јагодини с изложбом “Поморишац – Васа Поморишац”, која је отворена 13. јуна у 19 часова.
Ова изложба посвећена је уметнику који је успео да класичну уметност прикаже кроз оптику модерног погледа, који се једини међу својим колегама сликарима прве половине XX века школовао у Лондону и који је награђен Сребрном медаљом Удружења француских уметника. Дела Васе Поморишца чувају се у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторије и Алберта у Лондону. Изложба ће бити отворена до 8. септембра 2024. године.

Поморишчев уметнички пут развијао се од родног Модоша, преко Загреба, Минхена и Београда, па све до Лондона и Париза. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице, али и добар пријем код критике и позитивна мишљења тадашње стручне јавности, колега и друштва уопште. Такође, сарадња са Матицом српском није изостала. Био је последњи, једанаести стипендиста Матице српске, због чега није случајно што је јубилеј 175 година Галерије Матице српске, који је започет изложбом дела првог стипендисте Уроша Предића, заокружен изложбом дела Васе Поморишца.

Изложба је изворно реализована у сарадњи Галерије Матице српске са Музејом савремене уметности у Београду, а публика је први пут могла да је види у Галерији Матице Српске у периоду од 20.10.2023. до 3.3.2024. године. Кустоскиње изложбе су Јелена Огњановић и др Ана Ереш.
Изложба “Поморишац – Васа Поморишац” употпуњена је објављивањем капиталне монографије о уметнику под називом “Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета”. Монографија је настала као последња у низу јубиларних публикација у оквиру обележавања 175 година од оснивања Галерије Матице српске. У својој основи била је заснована на раду на припреми изложбе “Поморишац – Васа Поморишац” приређеној поводом Дана Галерије 2023. године и којом је заокружен јубилеј. Поглед на бројна прикупљена дела одабрана за излагање и писање текста за пратећу публикацију, разговори са уметниковим наследницима и увид у бројну архивску грађу, покренули су идеју да се јубилеј употпуни монографском студијом, а животни и уметнички пут Васе Поморишца прикаже свеобухватно и целовито. Ауторка монографије др Ана Ереш одлучила је да сагледа стваралачки опус овог уметника у ширем контексту европске ликовне сцене његовог времена и понудила је читаоцима један модернији поглед и одговор на питање ко је био Васа Поморишац.
Монографијом и изложбом је стваралаштво овог уметника високих уметничких вредности и домета достојних европског признања сада постало доступније и познатије јавности. Нови поглед др Ане Ереш кроз отворенији приступ у тумачењу и разумевању богатства Поморишчевих тематских и ликовних опредељења учинио је овог уметника ближим и јаснијим савременом тренутку, али и за нека будућа времена.