Свесно напуштање реалности: Сава Секулић и Илија Босиљ

У Галерији Матице српске у Новом Саду у петак је свечано отворена изложба “Свесно напуштање реалности: Сава Секулић и Илија Босиљ”.
На отварању присутнима су се обратили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности, Фабио Чеи, председник Фондације Бусолера Бранка, док је изложбу свечано отворила председница Покрајинске владе Војводине Maja
Горковић.
Публика ће моћи да види дела стваралаца чији је рад обележио читаву једну уметничку епоху на овим просторима.
Богато стваралаштво Босиља и разноврстан тематски опус Саве Секулића данас су с пуним правом сврстани међу најдрагоценије странице наше савремене и модерне уметности.

У оквиру сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини и Галерије Матице српске отворене су две изложбе Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић у Галерији Матице српске у Новом Саду и Поморишац – Васа Поморишац у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

На позив музеја Каза дел арт брут (Casa dell’Art Brut) из Маирана ди Кастеђа у Италији, у јуну прошле године Музеј маргиналне и наивне уметности из Јагодине представио је италијанској јавности изложбу Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић која је привукла велику пажњу публике. Концепт изложбе резултат је две претходне изложбе које је МНМУ представио у простору Културног центра Србије у Паризу: Моћ визије (2021) и Свет по Илији (2022).

Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић представља 67 радова ова два уметника из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма: филм о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића настало у продукцији Центарфилма, док филм о Сави Секулићу потписује Слободан Пешић и нуди и сегменте разговора са самим уметником. Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо Жана Дибифеа о Илијиној уметности настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Brut у Лозани). С обзиром на значај уметничких опуса који су изложени, јер се ради о два међународно најпризнатија аутора из домена сирове уметности, али и о опусима који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теоријско уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Илија Башичевић Босиљ (1895–1972) је један од међународно најпризнатијих аутора неконвенционалне уметности. Његови радови су још за његова живота обишли галерије и музеје готово свих већих градова Западне Европе, затим и Америку, Кину и Јапан, свуда изазвавши једногласан утисак да се ради о аутентичној уметности, којој се не може пронаћи ништа слично.

Два истакнута академика члана Српске академије наука и уметности, Дејан Медаковић и Војислав Ђурић, свој став о високој вредности опуса Илије Босиља активно су заступали за живота. Професор Медаковић је Илију сматрао једним од десет најзначајнијих српских сликара, а Војислав Ђурић је стручно обрадио његову уметност.

Поред Центра Жорж Помпиду у Паризу, МСУ у Београду, музеја Museum of Everything у Лондону, МСУВ у Новом Саду, Илијини радови се налазе у престижним приватним колекцијама попут колекција Макс Била и Карла Понтија. Након самосталне изложбе у Њујорку у Галерији Сент Етјен 2006. године, ређају се Илијине изложбе међу којима и она на којој је приказан заједно са Пол Клеом, Кандинским и Пикасом.

Други уметник којег ће публика моћи да упозна, Сава Секулић (1902–1989), такође добија међународно признање доста рано, а о његовој уметности за живота изузетно позитивно се изјашњавају Мића Поповић и Леонид Шејка. Савина позиција у друштву као и његов специфичан стил чине га чистим примером арт брут уметности. Од недавно, Саву Секулића заступа престижна Галерија Мајкл Хас из Берлина, а 2021. године посветила му је самосталну изложбу под називом Von Sava zu Sava: Sava Sekulić.

Теме оба изложена опуса су глобалне, везане за општа питања постојања човека, живота и смрти, породице и религије, и стога су њихове слике разумљиве свуда у свету. Оба аутора, и Сава и Илија, у својим опусима стварају нове светове, а кроз визуелну уметност изражавају мисли филозофске природе бришући скоро потпуно свој унутрашњи, душевни живот као извор инспирације. Њихове слике илуструју слободу изражавања очигледну у иконографији ових слика, аутентичан визуелни израз као и филозофску димензију питања и одговора које те слике адресирају.

Изложбу прати тројезични каталог (српски, италијански и енглески језик) са текстовима ауторке изложбе др Иване Башичевић Антић, Барбаре Сафарове, Јерка Денегрија, Жана Дибифеа и Иване Јовановић. Кустоскиња изложбе је мср Мирјана Брмбота, музејска саветница Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић омогућило је Министарство културе Републике Србије. Покровитељ изложбе је ДДОР осигурање Нови Сад.