СРБОСЛАВ ИЛИЋ

Рођен је 1955. у Бијељини (БиХ). Слика од 1993. Живи у Београду. Библијске параболе су у основи уметниковог интересовања. Слика минијатуре на дрвеној подлози. Спој сопствених опсервација и веровања и читавог библијског инструментаријума основни су мотиви његовог ликовног израза : свеци, анђели, арханђели, старозаветни пророци, апостоли и остали новозаветни ликови у непрестаном конфликту и борби између добра и зла, по оригиналном сценаријуму самог уметника, који профанизује иконографију, стављајући библијске параболе у сасвим савремене оквире, стварајући тако јединствене метафоре, оригинални коментар библијских прича са неретко духовитим или пак ироничним контекстом.
Мноштво минијатурних ликова обично заузима читаву осликану површину дрвене плоче. Јединствени склад форме и садржине, линије и боје, свакако да чини савршену равнотежу унутар композиције, без обзира на привидан неред. Страх од празног простора, љубав према комплементарним односима боја и топлина дрвета, као постамента за неуморне скупине залуталих фигура које су у сталној акцији основне су карактеристике препознатљивог ликовног израза овог уметника.
За своја остварења добијао је више награда и признања од којих је међу најсвежијим “Посебно признање за изложена дела” на 16. међународном бијеналу МНМУ у Београду, 2013. године.