63. РОЂЕНДАН МУЗЕЈА НАИВНЕ И МАРГИНАЛНЕ УМЕТНОСТИ

muzej noću

На данашњи дан 1960. године основан је Музеј наивне и маргиналне уметности.

Као један од најстаријих у Европи, специјализовани музеј који се бави сакупљањем, проучавањем, систематизовањем, презентацијом и афирмисањем дела самоуких визионара- уметника наивне и маргиналне орјентације, Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини од оснивања 1. априла 1960. године до данас делује као јединствена институција креативности.

Музеј наивне и маргиналне уметности баштини богату Интернационалну Збирку неконвенционалне уметности са преко 3000 дела око 400 аутора из тридесетак земаља света, попут Аустралије, Бразила, Енглеске, Индије, Ирана, Јапана, Кубе, Малте, Новог Зеланда, Португала, Русије, САД-а, и многих других. Идентитет збирке грађен је на врхунским вредностима ремек-дела у стваралачким опусима осведочених индивидуалаца – светских класика попут Саве Секулића, Илије Босиља Башичевића, Емерика Фејеша, Војислава Јакића, Богосава Живковића, Драгутина Алексића, Драгише Станисављевића и многих других.

Настављајући добру праксу рада, сведочи и признања часописа Борба, Признање смо добили за изузетан допринос развоју музејске делатности у Србији.

Музеј наивне и маргиналне уметности је организатор међународне тријеналне манифестације, Трећи тријенале МНМУ, који је прошле године одржана под називом: RAW INTITUIVE.

Рад нашег Музеја који је препознат и ван граница наше земље, сви успеси и признања која смо добили служе нам као мотив за даљи рад и показатељ је да смо на правом путу.

Овом приликом са великим задовољством желимо да поделимо лепе вести са вама, да је наш Музеј ове године у рекордној конкуренцији за престижну награду коју додељује ICOM Музеј године, изборио место међу првих шест кандидата.

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења