slika zgrade
Путем надреализма преко поп арта до арт брута. Нова продукција Зил Милана 

У Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности Јагодина, у четвртак 25. априла у 19 часова отворена је изложба под називом: Путем надреализма преко поп арта до арт брута. Нова продукција Зил Милана. На отварању многобројној публици обратили су се Горан Стојчетовић, председник удружења Арт брут Србије и др Ивана Башичевић Антић, директор МНМУ. Отварање изложбе уприличио је музички наступ Андреја Стојића. 

Овом приликом приказано је уметничко стваралаштво Зил Милана са акцентом на радове настале у последњих десет година. Аутор се подједнако изражава кроз различите уметничке медијуме; У сликарству гради препознатљив стил чистих површина и јаких боја. Концентрише се на приказ што мање детаља на чистој, монохроматској површини интензивних боја (плаве, жуте, црвене, зелене). Поиграва се са сексуалношћу на својим фигурама, које плешу по картону, папиру, платну, оживљавајући слику. 

Изложба “Брутална нежност” Кејти Возницки и Едите Кадирић у Салону Ото Бихаљи-Мерин Музеја наивне и маргиналне уметности

У среду 13. марта у 19 часова, у Салону Ото Бихаљи-Мерин Музеја наивне и маргиналне уметности (Немањина 3, III/10) отворена је изложба “Брутална нежност” уметница Кејти Возницки и Едите Кадирић.
Ово је прва изложба у новом излагачком циклусу Дијалози, у коме се сусрећу уметници и уметнице из наизглед различитих уметничких светова: званичне/мејнстрим/академске уметности и света маргиналне/аутсајдерске/арт брут уметности. Музеј наивне и маргиналне уметности кроз овај циклус тежи да истражи шта све настаје из тог споја. Кустоскиња изложбе је Сенка Латиновић.

Након представљања изабраних радова “Арт брут. Радови из колекције Инфелд” у Салону Ото Бихаљи-Мерин у Београду, у децембру 2023. и јануару 2024, ова значајна изложба је у целини отворена у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини 18. јануара 2024. у 18 часова. На отварању су се присутнима обратили Амадеус Фалтајнер, директор Аустријског културног форума, Данијела Ванушић, помоћник Министра културе за културно наслеђе и дигитализацију, Светлана Стојилковић, директорка музичке школе др Милоје Милојевић из Крагујевца и др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности. Изложба ће трајати до 31. маја 2024. године.

У четвртак, 26. октобра отворена је прва стална поставка Салона Ото Бихаљи-Мерин, у Немањиној 3 у Београду, у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности. Овом приликом потписан је и меморандум о сарадњи МНМУ са Музејем савремене уметности у Београду, уз најаву велике изложбе посвећене Оту Бихаљи-Мерину у 2024. години.

Присутнима су се обратили др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности, Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе, Сенка Латиновић, кустоскиња Салона Ото Бихаљи-Мерин, и Маријана Коларић, директорка Музеја савремене уметности у Београду.

Салон је отворен сваког радног дана од 10 до 17 часова, уз напомену да је потребно најавити посету дан раније на info@mnmu.rs.

 

МУЗЕЈ У ЧАСОПИСУ ICOM

Часопис ICOM Србија, јединствен у региону са циљем презентације рада музејских професионалаца Србије и приказивања примера добре праксе из земље и света, у прегледу изложби за 2022. уврстио је и наш Музеј. Критеријуми за избор изложби били су: ауторски пројекти кустоса, реализовани у музејским и галеријским срединама, везаним за збирке, као и сарадња више професионалних установа. Изложбе које је часопис уврстио су: Европа по Фејешу, Raw Интуитиве-трећи тријенале МНМУ, Свет по Илији, нова стална поставка Музеја наивне и маргиналне уметности.

ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА БОРБА

Свечани јубилеј поводом 101. године часописа „Борба“ одржан је 22. фебруара 2023 године у Дому војске у Београду. Овом приликом су се окупиле бројне званице којима су уручена признања. Међу добитницима признања је и наш Музеј наивне и маргиналне уметности. Признање смо добили за изузетан допринос развоју музејске делатности у Србији.

Museum of Naive and Marginal Art 2022. All Rights Reserved
Privacy Policy / Terms of Use