slika zgrade

Изложба „Арт брут. Радови из колекције Инфелд“ у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Након представљања изабраних радова “Арт брут. Радови из колекције Инфелд” у Салону Ото Бихаљи-Мерин у Београду, у децембру 2023. и јануару 2024, ова значајна изложба је у целини отворена у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини 18. јануара 2024. у 18 часова. На отварању су се присутнима обратили Амадеус Фалтајнер, директор Аустријског културног форума, Данијела Ванушић, помоћник Министра културе за културно наслеђе и дигитализацију, Светлана Стојилковић, директорка музичке школе др Милоје Милојевић из Крагујевца и др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности. Изложба ће трајати до 31. маја 2024. године.

У четвртак, 26. октобра отворена је прва стална поставка Салона Ото Бихаљи-Мерин, у Немањиној 3 у Београду, у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности. Овом приликом потписан је и меморандум о сарадњи МНМУ са Музејем савремене уметности у Београду, уз најаву велике изложбе посвећене Оту Бихаљи-Мерину у 2024. години.

Присутнима су се обратили др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности, Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе, Сенка Латиновић, кустоскиња Салона Ото Бихаљи-Мерин, и Маријана Коларић, директорка Музеја савремене уметности у Београду.

Салон је отворен сваког радног дана од 10 до 17 часова, уз напомену да је потребно најавити посету дан раније на info@mnmu.rs.

 

Изложба Ерос и танатос: Сусрети на другој страни ликовне реалности је отворена у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини (Бошка Ђуричића 10) у четвртак 19. октобра у 19 часова. У знак дугогодишње сарадње, ученици Основне школе „17. октобар“ са наставницом ликовне културе  Наташом Крстић засадили су дрво у дворишту музеја као симбол живота и рађања. Публици се прво обратила директорка музеја др Ивана Башичевић Антић, а затим је Биљана Милановић, директорка Основне школе „17. октобар“ свечано отворила изложбу. 

Кроз спектар ових универзалних, наизглед супротстављених, основних импулса који обликују наше мотиве, жеље и акције, из којих све потиче и у које се на крају неминовно улива, представићемо панораму репрезентативних дела из музејске колекције, али и оних које публика није имала прилику да види. Ове две снажне иницијалне енергије, непосредно или посредно, обележиле су значајан број дела неконвенционалне уметности коју баштини интернационална Збирка Музеја наивне и маргиналне уметности. Очекивано, у пољу инстинктивне стваралачке слободе, искрене инспирације и дубоке личне мотивације срећемо неке од најупечатљивијих остварења инспирисаних суштинским феноменима исконских нагона ероса и танатоса. Изложбу прати и истоимена богато илустрована монографија која на 88 страница даје виђење сусрета ових комплементарних и синергичних сила ероса и танатоса на другој страни ликовне реалности наивне и маргиналне уметности. Аутор изложбе и монографије је Ивана Јовановић, музејски саветник. 

МУЗЕЈ У ЧАСОПИСУ ICOM

Часопис ICOM Србија, јединствен у региону са циљем презентације рада музејских професионалаца Србије и приказивања примера добре праксе из земље и света, у прегледу изложби за 2022. уврстио је и наш Музеј. Критеријуми за избор изложби били су: ауторски пројекти кустоса, реализовани у музејским и галеријским срединама, везаним за збирке, као и сарадња више професионалних установа. Изложбе које је часопис уврстио су: Европа по Фејешу, Raw Интуитиве-трећи тријенале МНМУ, Свет по Илији, нова стална поставка Музеја наивне и маргиналне уметности.

ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА БОРБА

Свечани јубилеј поводом 101. године часописа „Борба“ одржан је 22. фебруара 2023 године у Дому војске у Београду. Овом приликом су се окупиле бројне званице којима су уручена признања. Међу добитницима признања је и наш Музеј наивне и маргиналне уметности. Признање смо добили за изузетан допринос развоју музејске делатности у Србији.

Museum of Naive and Marginal Art 2022. All Rights Reserved
Privacy Policy / Terms of Use