Конференција 7th ŽIVA Award 2020

Музеј Југославије, Београд

Предавање и мултимедијална презентација Колективне праксе, Музеј наивне и маргиналне уметности: Границе и сусрети / Трагови и путокази 

Documenta Fifteen, Kassel

Стручни скуп Бити кустос: приступи у излагању и презентацији збирки у светлу савремене музејске праксе 

Галерија Матице српске, Нови Сад

10 – 14. 1. 2022. 7th ŽIVA Award 2020 

Представљање МНМУ на међународној конференцији и додели награде ŽIVA Award 2020 у Музеју Југославије, Београд. 

Поводом номинације Музеја наивне и маргиналне уметности за престижну награду Жива коју Форум словенских култура додељује најбољим музејима словенског културног круга, тим Музеја је имао част да на међународној конференцији Živa award 2020 међу колегама представницима двадесет институција културе из тринаест земаља словенског културног круга представи рад своје институције, особеност и значај области којом се бави. Конференцију је организовало Министарство културе и информисања РС у сарадњи са интернационалном асоцијацијом Форум словенских култура. 

Музеј су представиле: др Ивана Башичевић Антић, директор, и Ивана Јовановић, музејски саветник. Првог дана представљања кандидата у програму The Živa Award open Forum презентована је и промо видео-презентација МНМУ на енглеском језику, посебно припремана за ову прилику: Museum of Naïve and Marginal Art: Boundaries and Intersections / Traces and Landmarks (продукција: Музеј наивне и маргиналне уметности, Јагодина, за продуцента: др Ивана Башичевић Антић, текст и сценарио: Ивана Јовановић, режија и анимације: Марија Вулић, дизајн звука: Ђорђе Стевановић, музика: Epidemic Sound, нарација: Катарина Вулић, извори: документација МНМУ, РТС; трајање: 08:35). Наредног дана штанд Музеја у оквиру програма Marketplace: Promote & Connect привукао је пажњу колега издавачким и пропагандним програмом, као и пратећом мултимедијалном презентацијом. 

Гостовање МНМУ на међународној манифестацији Документа 15, Касел, Немачка 
Колективне праксе, Музеј наивне и маргиналне уметности:
Границе и сусрети / Трагови и путокази (Collective practices, Museum of Naïve and Marginal Art: Boundaries and Intersections / Traces and Landmarks) 
предавање и мултимедијална презентација у оквиру светске изложбе Documenta Fifteen     

Documenta-Halle, INSTAR Square, Kassel (18. 6 – 25. 9. 2022. године, 16-18 часова) 

 У оквиру једне од водећих светских манифестација савремене уметничке сцене, на овогодишњој Документи 15 у Каселу, Музеј наивне и маргиналне уметности је учествовао на позив колега са Кубе – Art brut project Cuba и lumbung member INSTAR Instituto Internacional de ArtivismoHannah Arendt“. У пратећем програму до сада највеће изложбе кубанске уметности арт-брута, са избором од преко 1000 дела 30 кубанских уметника, МНМУ се 24. августа 2022. године у 17 часова представио презентацијом: Museum of Naïve and Marginal Art: Boundaries and Intersections / Traces and LandmarksCollective practices. Аутор предавања и мултимедијалне презентације је Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ. 

Све присутнија је чињеница да је неконвенционална уметност аутсајдера већ увелико етаблирана, присутна у значајним светским музејским колекцијама, сталним поставкама, великим међународним изложбама, као и на уметничком тржишту. Ово становиште потврђује и тенденција брисања граница у оквиру савремене уметничке сцене коју запажамо и као једну од све израженијих прогресивних тенденција у најзначајнијим светским манифестацијама савремене уметности, попут венецијанског Бијенала и Документе у Каселу. 

Централна идеја кустоског тима Документе 15, организована око лумбунг концепта који говори о важности колективитета, развијана је интердисциплинарним приступом у процесу акумулације и истраживања аутентичних мисли, енергије и идеја. Идеја колективизма, све мање присутна у савременом друштву које постаје све више друштво изолованих појединаца, управо зато се издваја као посебно важна. У фокусу изложбе је и мператив очувања и развијања вредности аутентичних култура и неконвенционалне снаге слободе креативности.  

Кроз предавање и видео презентацију поделили смо наша искуства и педесетогодишњу праксу Музеја у организовању колективних манифестација, са посебним акцентом на традиционалне манифестације као што су међународна Тријенала МНМУ и ликовне колоније. Значај међународне сарадње са удружењем Арт Брут Пројекат Куба и другим сродним организацијама у први план истиче важност отворености, сталног праћења дијалога водећих, виталних креативних тенденција које преиспитују актуелне критеријуме и откривају смернице нових кретања динамичког развоја у особеном, неконвенционалном делу савремене уметности – маргиналној уметности, арт бруту и уметности аутсајдера, самоукој, наивној уметности, и другим сродним оригиналним креативним појавама. 

Стручни скуп:  
Бити кустос: приступи у излагању и презентацији збирки у светлу савремене музејске праксе  

Галерији Матице српске, Нови Сад 

 У понедељак, 5. децембра 2022. године одржао се стручни скуп под називом Бити кустос: приступи у излагању и презентацији збирки у светлу савремене музејске праксе у Галерији Матице српске у Новом Саду. У питању је наставак скупа под истим програмским називом који је одржан у Народном музеју у Београду 2019. године, са акцентом на актуелне излагачке изазове у музеологији.   

Своје струковне резултате и успехе у области презентовања културног наслеђа представили су: др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја Наивне и маргиналне уметности, Милена Милошевић Мицић, музејска саветница Завичајног музеја Књажевац и добитница Награде НК Иком-а за стручњака 2021. године, Оливера Скоко, виша кустоскиња Народног музеја Зрењанин, добитница награде „Михаило Валтровић“, коју додељује МДС за најбољи пројекат 2021. године, др Драгана Ковачић, музејска саветница у Народном музеју Србије, Сузана Вуксановић, музејска саветница Музеја савременe уметности Војводине у сарадњи са др Аном Ереш, научном сарадницом Филозофског факултета у Београду и Јелена Огњановић, виша кустоскиња, програмска директорка Галерије Матице српске у сарадњи са Луком Кулићем, вишим конзерватором ове установе.  Након излагања учесника, организовано је и стручно вођење кроз изложбу Урош Предић-живот посвећен лепоти и уметности.