<  Назад на изложбе

ЕВРОПА ПО ФЕЈЕШУ

11. октобар - 23. октобар 2022. год, Ликовни салон Културног центра Новог Сада

Изложба Европа по Фејешу се реализује у оквиру истоименог пројекта и у званичном је програму манифестације Нови Сад – Европска престоница културе 2022. године, програмски лук Друга Европа. Изложбу организују Музеј наивне и маргиналне уметности, Културни центар Новог Сада и Центар за одрживи урбани развој и културу Структура.

Изложбу можете погледати од 11. до 23. октобра, у два простора Културног центра Новог Сада – Ликовној галерији и клубу Трибина младих (сваког радног дана од 9 до 19:30 часова).

О богатом пратећем програму изложбе можете сазнати више на друштвеним мрежама Нови Сад – Европска престоница културе, KЦ Нови Сад, као и на инстаграм страници @emerikfejes.

Емерик Фејеш (1904-1969) је био један од пионира наивне и маргиналне уметности на нашим просторима. По занимању дугметар и чешљар, интензивно почиње да слика након одласка у пензију 1949. године, а током наредне две деценије произвешће импресиван опус. Главна тема Фејешових слика је архитектура градова, чије контуре је преносио са разгледница на папир, уз помоћ шибице умочене у темперу, а затим их колорисао, стварајући тако фантастичне и необичне представе највећих светских метропола, као и многих југословенских градова.

Његов несвакидашњи таленат и самосвојан сликарски израз препознат је још за живота, па су га промовисали и подржавали многи историчари уметности, уметници и колекционари попут Димитрија Башичевића Мангелоса, Ивана Табаковића, Ота Бихаљи-Мерина, Ане Бешлић, Бошка Петровића, Рајка Мамузића, Војина Башичевића и других.

Већи део живота је провео у Новом Саду, живећи скромно и маштајући да ће једном и обићи градове које је тако пасионирано и неуморно сликао. Та жеља му се, нажалост, није остварила. Његова дела су излагана на више од десет самосталних и двеста групних изложби широм света.

Посетиоци ће на изложби имати прилику да виде двадесет и три Фејешеве слике са представама европских градова, већински из колекције Музеја наивне и маргиналне уметности.

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења