У четвртак, 21. марта у 18 часова, у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини отворена je изложба радова француске уметнице Марго. На отварању присутнима се обратила др Ивана Башичевић Антић, директор МНМУ, уметница Марго а изложбу је свечано отворила Данијела Ванушић, помоћник министра културе.  Захвалност професорима средње музичке школе из Крагујевца, Сањи Донић и Петру Миркову, који су концертом употпунили отварање.

Дан касније у 20 часова, радови ове уметнице изложени су и у уметничком простору Кула у Цетињској улици у Београду. Кустоси изложбе у Јагодини су др Ивана Башичевић Антић, Владимир Кокоруш и Радмила Стаменковић, а кустоскиња београдске изложбе је Теодора Јеремић.

На изложби у Јагодини биће представљени радови великих размера на мешовитим медијима на папиру, серија цртежа приказаних на старим фотографијама и свеске испуњене студијама органских облика налик цвету. Конфигурисањем изложбеног простора, Музеј наивне и маргиналне уметности жели да дочара Маргоин сопствени студио, унутрашње и спољашње уточиште које урања гледаоца у уметникову веома идиосинкратичну визију света.

Рођена 1982. године и одрасла у провинцији Бери у централној Француској, Марго је водила сопствени бизнис пре него што је започела своју уметничку каријеру. Након финансијског краха приватног посла, 2014. године, Марго је осетила снажну унутрашњу потребу да слика. Њени су преци радили у шумама и на пољима и, како се она тога присећа, „било је то једноставно постојање, живот који је пратио годишња доба, сејање, жетву.“ Потреба за повратком у такав животни ритам, стално је привлачио Марго. Повукавши се из темпа урбаног убрзаног живота, Марго је почела да слика на начин који професор Колин Роудс описује као отпуштање из себе свега што се скупљало годинама, попут визионарског излива слика. Овај компулсивни креативни импулс је није никад напустио те Марго и даље црта сваки дан.

Њена дела Роудс дефинише као врата или прозоре ка другим царствима, при чему само битисање у њиховој близини омогућава посматрачу да дели ауторкино психичко искуство, монументалну сложеност њених слика и њену поруку, што је, како она каже, порука о јединству и повезаности која спаја читаво човечанству и природу. Њене слике су истовремено налик декорисаним фасадама огромних цркава и испуњених, илуминираних страница старих књига.

Марго је веома брзо стекла признање на уметничкој сцени. Уследиле су бројне изложбе у галеријама и музејима у Европи и САД (Andrew Edlin Gallery, New York, College of Psychic Studies, London, Museum Montanelli, Prag, Galerie Gugging, Аустрија, Candid Arts Trust Center, London, Galerie Henry Boxer, London, Art et Marges Museum, Брисел) а њени радови су ушли у музејске и приватне збирке широм света (American Folk Art Museum, NY, MUMO, Праг, МНМУ, Србија и бројне друге).

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења