ПАРТИЗАНКА И ФРАГОНАР

Отворена изложба “Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз” у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Изложба “Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз” настала у сарадњи са Музејем Југославије и Галеријом Матице српске, отворена је у петак 19. маја у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, уз изузетну посећеност и интересовање публике. На отварању су се присутнима обратили др Ивана Башичевић Антић, директорка МНМУ, Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије, Ана Панић, кустоскиња изложбе, и Горан Алексић, државни секретар Министарства спољних послова. Отварању изложбе присуствовао је и Ратко Стевановић, градоначелник Јагодине.

На изложби је представљено 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза Тита. Излагање ових дела има двоструки значај: с једне стране се ради о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а са друге она представљају имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живота и створити слика времена у коме је живела. Изложена уметничка дела, која су последње тридесет и три године Јованкиног живота оплемељивала простор у ком је живела, на посебан начин објашњавају феномен Јованке Броз – њену личност, осећај за уметност, али и друштвене и уметничке прилике у социјалистичкој Југославији.

Први пут представљена јавности као супруга председника државе, 19. септембра 1952. приликом посете британског министра спољних послова Ентонија Идна. За време Титовог живота, посебна улога Јованке Броз била је креирање председничке слике у јавниости Југославије, њеним републикама и заједничким званичним посетама. Такође, њени ретки и строго усмерени самостални јавни иступи били су фокусирани на улогу жене у новој држави, еменципацију, моду и хуманитарни рад. Крајем шездесетих и почетком седамдесетих година XX века дошло је до велике кризе власти које су окончане након Титове смрти 1980. и коначном политичком маргинализацијом Јованке Броз из јавног живота.

Пракса даривања Јосипу Брозу Титу и Јованки Броз, представљала је један од основа јачања друштвеног јединства у социјалистичкој Југославији. Појединац или колектив су кроз чин поклањања јасно били афирмисани унутар уже и шире заједнице. Један мањи део чине уметничка дела која су директно поклоњена Јованки. У највећој мери то су сликекоје су јој додељене за уређење новог дома у коме је живела после Титове смрти и овај избор предмета данас посматрамо као колекцију Јованке Броз. Из резиденције у Ужичкој 15 у Јованкину вилу пренете су слике из женске канцеларије у приземљу, спавање собе на спрату, салона на спрату, радне собе на спрату и предсобља.

Ова колекција прикупљена је без јасног реда иили уметничког критеријума и релевантности. Једини основ за њен настанак биле су успомене које је Јованка Броз у том тренутку успела и могла да пренесе из Резиденције, рекереирајући простор

некадашњег дома. Помоћу успомена улагала је напор да поново освоји време које је сматрала изгубљеним. Тако је можемо сматрати кустоскињом својеврсне збирке успомена која нам говори о једном уметничком укусу и епохи у контексту историје Југославије, њене идеологије, културе и друштва. Овај корпус слика данас припада Музеју Југославије и чува се у Збирци поклона – ликовна уметност.

Аутори изложбе су Ана Панић, виши кустос Музеја Југославије, и Никола Ивановић, кустос Галерије Матице Српске. Ову изложбу прати и изложба хаљина и аксесоара „Јованка Броз у боји“, чији су аутори модни дизајнер Игор Тодоровић, саветник и кустос изложбе Мирјана Менковић, модни дизајнер и костимограф Маја Недељковић Давидовац.

У Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности изложени су и оригинални одевни комади из јединствене колекције Јованке Броз, који су били изложени у холу РТС-а у септембру 2021. године. Ексклузивно су приказане тоалете које је некадашња прва дама носила у официјелним приликама, а које до сад публика у Јагодини и региону није могла да види.

Изложба у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности биће отворена за јавност до 10. септембра 2023. године.

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења