СВЕСНО НАПУШТАЊЕ РЕАЛНОСТИ: ИЛИЈА БОСИЉ И САВА СЕКУЛИЋ

Српска уметност у Музеју у Италији – класици арт брута

У суботу, 10. јуна у музеју Casa dell’Art Брут у Италији, отворена је изложба “Свесно напустање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић” у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности. Кустоси изложбе су др Ивана Башичевић Антић, Марта Моргана Рудони и Ивана Јовановић. Отварању су присуствовали Радмила Селаковић, генерални конзул Републике Србије у Милану; Милица Кривокапић, вицеконзул; Миодраг Ивановић, државни секретар у Министарству културе; представници локалне власти; Ангело Ciocca, посланик у Европском парламенту; представници стручних medija Raw Vision и Artension, и многе друге значајне званице. О изложби је обиман чланак објавио и италијански регионални дневни лист La Provincia Pavese. Изложба ће бити отворена до 10. децембра  2023. године.

Два најзначајнија представника арт брут уметности Србије, Илија Босиљ и Сава Секулић, међународно су признати као класици арт брута и као такви су заступљени у значајним музејским и приватним колекцијама. У циљу да, у оквиру свог програма у Културном центру Србије у Паризу, прикаже најзначајније уметнике из своје колекције, МНМУ је 2021. у Паризу наступио са изложбом „Моћ визије – Сава Секулић“ а 2022. године изложбом посвећеном Илији Босиљу под називом „Свет по Илији“.

Управо те две монографске изложбе је музеј Casa dell’Art Brut желео да прикаже у својим просторијама, те је тако настала нова изложба „Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић“ која већ самим насловом улази у дефиницију њихових уметничких пракси.

Музеј Casa dell’Art Brut (CAB) у насељу Кастеђо у Ломбардији, најзначајнија је и највећа збирка арт брут уметности у Италији а жеља њихове управе је да се овом изложбом унапреде односи између две земље уопште.

Овом изложбом музеј Casa dell’Art Brut http://www.casadellartbrut.it премијерно отвара своје просторије за публику након обимне реконкструкције, којом је овај објекат испунио све неопходне италијанске законске стандарде да постане јавна музејска установа.

Значајан део слика Илије Босиља за изложбу је уступио Музеј Илијанум из Шида.

Изложбу прати и богат каталог на скоро 200 страна који је дизајнирао дизајнерски студио Футро дизајн, као и документарни филмови о оба аутора.

На отварању изложбе присутнима су се обратили:
Fabio Pierotti Cei, председник ББ фондације, Миодраг Ивановић, државни секретар Министарства културе Републике Србије, Marta Morgana Rudoni, директорка Casa dell’Art Brut, др Ивана Башичевић Антић, директорка МНМУ Београд, Giorgio Bedoni, психијатар и кустос, Nicola Mazzeo, социолог, Fabrizio Guerrini, новинар.

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења