Ауторско вођење кроз изложбу Емерик Фејеш Разгледнице из (не)постојећих градова и креативна радионица

У оквиру изложбе Емерик Фејеш – Разгледнице из (не)постојећих градова која је била приређена у Центру за културу Свилајнац од 12. октобра до 3. новембра, 25. октобра је организовано стручно вођење кроз изложбу, од стране аутора изложбе Сенке Латиновић и Владимира Кокоруша, кустоса МНМУ. Током ауторског вођења сазнали смо занимљиве податке из живота самоуког уметника Емерика Фејеша и разговарали о специфичностима његовог стваралачког израза.

Емерик Фејеш (1904-1969) је био један од пионира наивне уметности на нашим просторима. По занимању дугметар и чешљар, интензивно почиње да слика након одласка у пензију 1949. године, а током наредне две деценије произвешће импресиван опус.

Главна тема Фејешових слика је архитектура градова, чије контуре је преносио са разгледница на папир, уз помоћ шибице умочене у темперу, а затим их колорисао, стварајући тако фантастичне и необичне представе највећих светских метропола, као и многих југословенских градова.

Истог дана је одржана и креативна радионица са ученицима средњих школа општине Свилајнац. Радионица је била инспирисана архитектуром светских градова, коју су ученици посредством колор и црно-белих разгледница, представили кроз свој ликовни сензибилитет. Ослобођени правила перспективе и верног представљања детаља, а користећи само сопствену машту, створили су занимљиве цртеже и сјајно се забавили.