Европа по Фејешу, ретроспективна изложба у оквиру програма Нови Сад – Европска престоница културе 2022

Ликовни салон, Kултурни центар Новог Сада (10. – 23. 10. 2022)

Аутори изложбе: др Ивана Башичевић Антић, директор МНМУ, Сенка Латиновић, кустос МНМУ и Илија Губић, уметник.

Штампан је плакат и двојезични каталог.

Европа По Фејешу, каталог; издавач: Музеј наивне и маргиналне уметности; текст: Миљенко Јерговић; биографија: Ивана Јовановић; превод: Радмила Пауновић Штајн; графичка опрема: Славомир Стојановић Футро; штампа: Бирограф, Комп.д.о.о, Земун; тираж: 300.

 

Европа по Фејешу

Изложба радова самоуког сликара Емерика Фејеша под називом Европа по Фејешу, приказана је од 11. до 23. октобра у Културном центру Новог Сада, у два изложбена простора – Ликовном салону и клубу Трибинa младих. Идеја о изложби потекла је од архитекте Илије Губића, члана новосадског удружења Центар за одрживи и урбани развој и културу Структура. Након аплицирања на конкурс манифестације Нови Сад – Европска престоница културе 2022, остварено је природно партнерство са Музејом наивне и маргиналне уметности, који баштини највећи број Фејешових дела – укупно 44. На изложби су била приказана 23 дела, 21 из музејске колекције, као и два из приватне колекције Илије Губића. Допринос изложби је дао и новосадски уметник Милош Фат, који је, инспирисан Фејешовим стваралаштвом, направио анимацију за излог Ликовног салона КЦНС-а. Изложба је била уврштена у програм манифестације Нови Сад – Европска престоница културе 2022, у оквиру програмског лука Друга Европа, који је осмишљен тако да подстакне преиспитивање доминантних вредности у европској култури и уметности и открије другачије, алтернативне, маргинализоване, мањинске и бунтовне изразе. Емерик Фејеш (1904-1969) је био један од пионира наивне уметности на нашим просторима. По занимању дугметар и чешљар, интензивно почиње да слика након одласка у пензију 1949. године, а током наредне две деценије произвешће импресиван опус. Главна тема Фејешових слика је архитектура градова, чије контуре је преносио са разгледница на папир, уз помоћ шибице умочене у темперу, а затим их колорисао, стварајући тако фантастичне и необичне представе највећих светских метропола, као и многих југословенских градова. Његов несвакидашњи таленат и самосвојан сликарски израз препознат је још за живота, па су га промовисали и подржавали многи историчари уметности, уметници и колекционари попут Димитрија Башичевића Мангелоса, Ивана Табаковића, Ота Бихаљи-Мерина, Ане Бешлић, Бошка Петровића, Рајка Мамузића, Војина Башичевића и других. Већи део живота је провео у Новом Саду, живећи скромно и маштајући да ће једном и обићи градове које је тако пасионирано и неуморно сликао. Та жеља му се, нажалост, није остварила. Његова дела су излагана на више од десет самосталних и двеста групних изложби широм света. У оквиру пратећег програма, постављена је спомен-плоча на зграду у којој је уметник Емерик Фејеш живео и стварао (улица Новосадског сајма 48).

Стручно вођење кроз изложбу ЕВРОПА ПО ФЕЈЕШУ (19. 10. 2022. године)

Ликовни салон Културног центра, Нови Сад

Аутор пројекта: Сенка Латиновић, кустос МНМУ

Музеј наивне и маргиналне уметности (МНМУ) је у оквиру програма ДРУГА?ЕВРОПА / Нови Сад-Европска престоница културе 2022 организовао стручно вођење кроз изложбу Европа по Фејешу. Посетиоце је водила Сенка Латиновић, кустос МНМУ и Илија Губић, Центар за одрживи урбани развој и културу „Структура”.