ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА И МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА

Поводом Међународног дана музеја и Европске ноћи, МНМУ је организовао стручна вођења кроз две актуелне поставке „Арт брут. Радови из Колекције Инфелд“ и „Путем надреализма преко поп арта до арт брута. Нова продукција Зил Милана“.
Овогодишња тема Међународног дана музеја била је „Музеји за образовање и истраживање“, која наглашава значај музеја као динамичних образовних институција које подстичу учење, откривање и културно разумевање. Велика нам је част што су нас посетили студенти Филозофског Факултета у Београду- одсек за историју уметности, са проф. Др Лидијом Мереник.
У оквиру стручног вођења кроз изложбу „Арт брут. Радови из колекције Инфелд“ о наивној и маргиналној уметности, ретроспективи развоја арт брута, о глобалном схватању уметности, културним предрасудама и да ли уметност треба да тежи лепоти која је строго дефинисана и ко одређује стандарде, одговоре је дала др Ивана Башичевић Антић, директор МНМУ.
Реч о уметности која настаје превасходно из интуиције аутора, уместо на основу концепта, о самоуким уметницима данас, о томе како се самоуки уметници укључују у значајне институције које презентују савремену уметност, као и о вредновању уметничких биографија и уметничких дела.