ФРАНКОФОНИЈАFRANCOPHONIE 2022 

Серијал онлајн изложби Сава Секулић – моћ визије  / Sava Sekulić – Le pouvoir de la vision 

Изложбену годину започели смо серијалом онлајн изложби. У оквиру манифестације Месец франкофоније, у којој МНМУ традиционално учествује, током месеца марта у оквиру фејсбук и инстаграм страница Музеја представљен је серијал изложби Сава Секулић – моћ визије  / Sava Sekulić – Le pouvoir de la vision (1, 8, 15, 22 и 31. марта 2022. године, уторком од 17 часова). Аутор пројекта: Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ. 

Ове изложбе садрже текст на српском и француском језику, репродукције дела овог уметника из збирке МНМУ, као и избор документарних фотографија и мултимедијалних прилога из документације МНМУ. 

Аутентични самоук, Сава Секулић (1902-1989), снагом, оригиналношћу и истрајношћу ликовног инстинкта досезао је далеко испред свог времена. Данас се убраја међу најзначајније светске класике неконвенционалне уметности, која је настајала изван мејнстрим токова званично признате академске и професионалне уметности. Јединствен уметнички опус сингуларног израза издваја га као сасвим особену уметничку појаву у наивној и маргиналној уметности, али и савременој уметности уопште. Иако је сам уметник, на известан начин, своје место одредио додајући имену псеудоним „самоуки“, његово дело истовремено је одређивано у широком распону, од самоуког ликовног израза и наивне уметности, утемељених у традиционалним вредностима, до потпуне неограничене слободе арт-брута и уметности аутсајдера. 

  1. 3. 2022. Сава Секулић – моћ визије / Sava Sekulić – Le pouvoir de la vision

Као прву у низу онлајн изложби 1. марта представили смо једну од анимација младог уметника Милоша Фата посвећену уметничком опусу светског класика, Саве Секулића, насталих као део мултимедијалне презентације пројекта Сава Секулић – Моћ визије коју је париска публика могла погледати током октобра и новембра 2021. године у Културном центру Србије. 

  1. 3. 2022Мотив жене / Le motif de la femme

Мотив жене се издваја као један од најзаступљенијих и најдубље емотивно доживљених у уметничком опусу Саве Секулића. Слојевитост ове тематике полази, пре свега, од представе мајке као симбола породице, опстанка, заједништва, јединства и топлине који су уметнику недостајали у раном детињству. Са посебним пијететом Секулић слика женске фигуре као рафиниране персонификације мајчинства, херојског мучеништва, или сензуалности. 

  1. 3. 2022. Свет митова и метаморфоза / Le monde des mythes et des metamorphoses

Свет митова, легенди и народног предања оставиће неизбрисив траг у формирању живе уобразиље и непресушне инвентивности аутора и обележити читав стваралачки опус који ће касније настати. Промишљање о прошлости у Сави покреће ослобађање архетипских наслага и механизам интуиције која генерише нове облике зачудног света аутентичне креације личне митологије аутора. Велика група слика коју бисмо могли објединити називом Метаморфозе, обухвата необичне представе људи и животиња умножених екстремитета, заплетених тела, симбиозе и преображаје једног бића у друго, човека у животињу, животиње у човека и биљку. Ове комплексне композиције преносе идеје заједништва, дуалности, борбе супротности, размишљања о прапореклу живота и вечитом кружењу и преображавању, континуитету трајања кроз време, прошлости, садашњости и будућности.  

  1. 3. 2022. Боје и мисли / Couleurs et pensées

Нијансе људи нису измислили,  украли су од природе.  

И ја крадем од природе. Мало и од снова. ССС (Сава Секулић самоук) 

Les nuances n’ont pas été inventées par les humains, ils les ont volées à la nature. Moi-même je vole à cette nature. Un peu à mes rêves aussi. SSS 

Самосвојни свет стваралачке креације самоуког Саве Секулића, настајао у безрезервном заносу и агонији аутора током безмало шест деценија, као да измиче истраживачима, дефиницијама и границама. Тешко је раздвојити Саву песника, Саву сликара и цртача. Као што многе слике на полеђини носе и поетске записе, тако су и белешке стихова често допуњене брзим цртежима. О подједнаком значају речи и слика, који у његовим делима природно израстају у хармоничну симбиозу, говори и сам аутор: За сваку моју слику ја сам писао и риме. Сава не повлачи разлику између начина изражавања својих стваралачких нагона. На исти начин пише песме, обликује своје мисли, бележећи их речима или цртежом, или их претачући у колористичке сензације. 

  1. 3. 2022.  Подсећање на нашу репрезентативну изложбу Sava Sekulić – Moć vizije / Sava Sekulić – Le pouvoir de la vision реализовану у Културном центру Србије у Паризу (16. 10 – 19. 11. 2021)

Последњег дана Франкофоније године, у сусрет Дану оснивања МНМУ (1. април) подсетили смо се на изложбу у Паризу која је крајем прошле године привукла велику пажњу париске публике. Приказан је краћи видео снимак са отварања изложбе (обрада и монтажа видео снимка: Марија Вулић, видео снимак: Ивана Јовановић).