КОНЗЕРВАТОРСКЕ ПРИЧЕ

Након изузетно запажене изложбе Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз, одржане у Галерији Матице српске од маја до августа 2022. затим у Градском Музеју Сомбор, дошла је и у наш музеј.

Аутори изложбе приказали су двоструки значај изложених дела: с једне стране се ради о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а с друге она представља имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живот и створити слике времена у коме је живела.

Један од најважнијих аспеката ако не и водећи представља процес конзервације и рестаурације, обзиром да је већи део изложених слика и предмета био чуван у неадекватним условима, у приватном дому. Важност овог процеса је велика, уметничка дела и предмети из колекције Јованке Броз обрађена су по свим стандардима и оспособљена за излагање, а потом и за чување у депоима, као културно наслеђе једне епохе.

Припрема ове изложбе трајала је дуго јер су свих 36 дела прошла кроз свеобухватне конзерваторско-рестаураторске поступке. Спровели су их конзреватори Галерије Матице српске предвођени вишом конзерваторком Маријетом Сидовски и конзрваторком Наташом Скрињик Цветковић из Музеја Југославије. Затим су два историчара уметности, Ана Панић, виша кустоскиња Музеја Југославије, и Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске, са стручног становишта обрадили дела и заједнички одредили теме и методолошке приступе.

О процесу конзервације и рестаурације слика изложених у оквиру изложбе Партизанка и Фрагонар, и са каквим су се изазовима суочиле говориле су Маријета Сидовски, виши конзерватор Галерије Матице српске и Наташа Скрињик Цветковић, конзерватор Музеја Југославије.