КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ МНМУ

МНМУ Театар – Моћ визије: Србољуб Којадиновић –Е моционални доживљај боја кроз покрет, радионица-перформанс (20. мај 2022. године, 12-14 часова)Радионицу водила: Јелена Јовановић, музејски педагог.

У сарадњи са Школом глуме Ћуприја, МНМУ је по први пут приредио радионицу-перформанс МНМУ Театар са темом Моћ визије: Србољуб Којадиновић – Емоционални доживљај боја кроз покрет.

Програм радионице:

– Вођење кроз остварења на поставци – Кустос пројекта Јелена Јовановић најпре је разговарала са учесницима о уметнику, његовим живописним путовањима и ликовним остварењима изнедреним из искуства стеченим на броду КЛИ – КЛИ и пристаништима широм света.

– Пројекција филма Кли-кли – видео о породици Којадиновић на једрењаку који су сами изградили и на њему живели више од три деценије и Прелиставање дневника морепловца и сликара – аутентичног дневника који је уметник водио током свог живота.

– МНМУ Театар – Претходно упознати са животом и сликарством Србољуба Којадиновића, учесници МНМУ Театра кроз драмски покрет, гестикулацију и игру стварали су својеврсни позоришни перформанс у Музеју инспирисани личним доживљајима Којединовићевог ликовног опуса. Театар је водила Јелена Јовановић, кустос-музејски педагог у сарадњи са Маријом Миладиновић, мастер драмском и аудиовизуелном уметницом и драмском едукатором Школе глуме Ћуприја.
Перформанс је креирало 12 учесника.

Конзерваторско-рестаураторска радионица (16 мај 2022. године, 10–12 часова)

У понедељак, 16. маја 2022. године у простору Галерије Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини организовали смо Конзерваторско-рестаураторску радионицу. Посетили су нас ученици виших разреда ОШ “17. октобар”. Говорили смо о општим правилима конзерваторко-рестаураторског заната. Упознали смо се задацима рестауратора и конзерватора у музејској институцији: како рад конзерватора-рестауратора функционише, како се правилно рукује музејским експонатима сликама, скулптурама и цртежима, као и како се опремају и сређују дела за сталну поставку и изложбе које гостују у другим институцијама у земљи и иностранству. У наставку радионице покушали смо да кроз практичне примере и њих укључимо у рад, где су они на штампаним репродукцијама остварења из Ликовне збирке МНМУ које смо претходно оштетили покушали да исте очисте и припреме их за излагање.

Радионицу је похађало укупно 33 ученика, док су исту водили Јелена Јовановић, кустос-музејски педагог и техничари Никола Стојановић и Ненад Глишић.

Цртачка ликовна радионица за децу, (19. мај 2022. године, 14 -16 часова)

Шестог дана Манифестације Музеји за 10 у Галерији МНМУ у Јагодини, приредили смо Цртачку ликовну радионицу за децу. Том приликом посетили су нас ученици другог разреда ОШ “Милан Мијалковић”.

Први део радионице се састојао из приче о почецима наивне уметности, њеним протагонистима и развоју кроз деценије, док је други део приређен као практичан-креативни рад. Инспирисани остварењем Јанка Брашића, Косовски бој, учесници радионице су стварали своје цртеже.

Радионицу је водила Јелена Јовановић, кустос-музејски педагог, а укупно је учестовало 24 ученика.

Ликовна радионица – Како је стварао Емерик Фејеш

(20. мај 2022. године, 14-16 часова)

Последњег дана Манифестације Музеји за 10 посетили су нас и ученици четвртог разреда ОШ “Милан Мијалковић”.

Шетњом кроз Галерију МНМУ, упознали смо се са наивном уметношћу, говорили смо о најзначајнијим наивним сликарима и вајарима и њиховим ликовним остварењима, посебно осврнувши се на живот и стваралаштво Емерика Фејеша. Уследила је Ликовна радионицу коју смо и посветили овом светском класику покушавши да откријемо како је он своја дела стварао. Радионицу је водила Јелена Јовановић, музејски педагог, а похађало је 28 ученика.

АНИМАТОР ФЕСТ у МНМУ

Ликовно едукативна радионица и пројекција филмова, 1 – 2. 9. 2022. године у оквиру 10. Animator Fest-а (31. 8 – 4. 9. 2022. године).

Галерија МНМУ, Јагодина Организатор: Марија Вулић, стручни сарадник МНМУ

“Sensitive 3D” by Mauro Carraro

У оквиру програма Аниматор феста 1. септембра 2022. године у 12:30 часова у Галерији Наивне и Маргиналне Уметности у Јагодини Mauro Carraro je одржаo свој “Sensitive 3D” мастерклас.Овај мастерклас нас je увeo у креативни свет Маура Карара који разматра како се животна искуства могу превести у анимиране филмове користећи иновативну технику и приступ 3Д анимације. Аутор је причао о процесу настанка својих филмова “Aubade”, “Hasta Santiago” и “Matatoro” са фотографијама, оригиналним скечбуковима, моделом, сторибордом, аниматиком 2Д и 3Д, преокретом и током рада. Анимирани филм је представљен као путовање из снова које меша бујну палету боја са добро израђеним нефотореалистичним 3Д приказом и комбинује традиционалне стилове илустрације са 3Д анимацијом.Мастеркласу су присуствовали гости фестивала али и шира публика.

“Филмски букет” мастерклас Милоша Томића

Галерија МНМУ, Јагодина

2. септембра 2022. године у 18 часова одржана је још једна занимљива радионица Аниматор феста у Галерији МНМУ, Јагодина. Редитељ Милош Томић је одржао свој мастерклас “Филмски букет“ уз отворени позив који је гласио: “Дођите на сусрет, дружење, радионицу, кратку! Током ове радионице учесници су могли да увежбају нове вештине цртања под наизглед немогућим условима. А онда су се нашли у малој филмској екипи где су могли да осмисле и сниме мини филм на задату, тајну тему. На крају, за награду, чекао их је програм кратких филмова, да кажемо, један филмски букет! Мастеркласу су присуствовали гости фестивала али и шира публика.