Моћ визије: Ото Бихаљи-Мерин

17. Мај 2022. Галерија МНМУ, Јагодина

Вечерњи термини од 18 часова током трајања манифестације Музеји за 10 били су резервисани за представљање моћи визије великана неконвенционалне уметности. Прва мултимедијална презентација Моћ визије: Ото Бихаљи-Мерин публици је представила причу о истакнутом књижевнику, критичару и публицисти, Оту Бихаљи-Мерину. Иза огромног животног и професионалног искуства овог угледног аутентичног градитеља модерне мисли остао је неизмеран видљиви и нематеријални траг: бројна издања преведена готово на све светске језике, значајни изложбени пројекти широм света, позоришне представе, трибине, снимљени филмови и радио емисије. Познавао је, дружио се, дописивао, делио своје напредне идеје са великим бројем славних личности, пресудних за стварање савремених токова у књижевности, уметности, музици и политици, почев од Томаса и Хајнриха Мана, Брехта, преко Малроа, Сартра и Максима Горког, Хемингвеја и Фокнера, Пикаса, и многих других. Шездесетих година уАустријидодељују муХердерову наградуза „споразумевање народа посредством уметности“, а у Немачкој као први Југословен добија „Крст за заслуге у одбрани немачке уметности од нацизма“. 

Од посебног значаја било је и ангажовање Ота Бихаљи-Мерина у укључивању  наивних уметника, тадашње Југославије, а посебно оних са подручја Србије, у сферу наших и светских ликовних збивања, крајем шесте деценије двадесетог века. Његов велики допринос развоју и афирмацији наше неконвенционалне уметности огледа се у великом броју књига, каталога изложби, текстова у новинама и часописима, посредовању и организовању великог броја изложби у интернационалним оквирима, радом у селективним комисијама, учествовањем у раду симпозијума, организованим предавањима, отварањима изложби, преписци и контактима са уметницима, као и нашим и страним критичарима и теоретичарима уметности. 

Мултимедијална презентација Моћ визије: Ото Бихаљи-Мерин обухватила је видео презентацију Ја живим са уметношћу, ауторке Марије Вулић, као и пројекцију снимка интервјуа који је са Бихаљијем водио Боро Kривокапић 1981. године. Овај програм наредног дана реализован је и у Салону Ото Бихаљи-Мерин, седишту Музеја наивне и маргиналне уметности у Београду, који чува аутентичан Отов радни кабинет, као и његову богату стручну библиотеку и драгоцену архивску грађу. 

Аутор програма: Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ; сарадници: Лепа Милошевић Сека, кустос МНМУ, Горан Јовић, техничка подршка, МНМУ и Марија Вулић, стручни сарадник МНМУ. 

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења