МНМУ Библиотека

14. Мај 2022. Галерија МНМУ, Јагодина

Током манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10 која је трајала од 14. до 20. маја, реализована је презентација Библиотеке МНМУ. У Ноћи музеја 14. маја, изложене су публикације Музеја наивне и маргиналне уметности. Све време трајања Манифестације посетиоци су могли да погледају бројне примерке и на тај начин се упознају са богатим садржајима које баштини наша библиотека. Библиотека МНМУ спада у категорију специјализованих библиотека јер се бави прикупљањем и проучавањем грађе из домена једне врсте уметности – наивне и маргиналне. Осим публикација из своје основне делатности, наша библиотека чува и литературу која доприноси проучавању и унапређењу опште културе. 

МНМУ је започео формирање своје библиотеке 1963. године, тачније 30. децембра, када је Народна библиотека у Светозареву у част осамостаљења Галерије самоуких ликовних уметника подарила првих пет књига. Поводом оснивања тадашње Галерије самоуких ликовних уметника и организовања прве изложбе, штампан је први каталог. Издање датира из 1960. године. Библиотечки фонд садржи око 7000 публикација: књига, монографија, каталога, часописа, зборника, речника, плаката, календара и разгледница. Део грађе су монографије, каталози репрезентативних и самосталних изложби, групних, студијских и тематских изложби, каталози бијенала и колонија, зборници, графичке мапе, водичи, календари и пратећи пропагандни материјал, који су резултат свих активности нашег Музеја.  

Осим својих публикација, библиотека чува публикације које су доспеле путем набавке, поклона или откупа. Посебан допринос увећању библиотеке дао је књижевник, публициста и ликовни критичар Ото Бихаљи – Мерин, поклонивши вредну збирку публикација поводом обележавања 25. годишњице оснивања Музеја наивне уметности, 1985. године. Легат ОБМ садржи 1300 књига, каталога, часописа и рукописа. 

Библиотечки фонд доступан је свима, како стручним круговима тако и широј публици. Коришћење библиотечке грађе могуће је само у просторијама Музеја. 

Реализатор програма МНМУ Библиотека: Лепа Милошевић Сека, кустос МНМУ 

seka biblioteka

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења