МОЋ ВИЗИЈЕ ОТО БИХАЉИ-МЕРИН

Салон Ото Бихаљи-Мерин, Београд 18. мај 2022. године

Моћ визије: Ото Бихаљи-МериниКолекција Салона ОБМ, мултимедијална презентација  

Међународни дан музеја 18. маја обележили смо у простору Музеја наивне и маргиналне уметности у Београду – Салону Ото Бихаљи-Мерин, мултимедијалном презентацијом Моћ визије: Ото Бихаљи-МериниКолекција Салона ОБМ. Заједно смо на тренутак оживели присуство овог истакнутог књижевника, критичара и публицисте, у простору салона у коме је провео последње деценије живота, где су и настајали његови бројни стручни текстови посвећени новим појавама у нашој, југословенској, али и светској уметности. Овај стан, данас Салон Ото Бихаљи-Мерин, седиште Музеја наивне и маргиналне уметности у Београду, чува аутентичан Отов радни кабинет, као и његову богату стручну библиотеку, драгоцену архивску грађу и колекцију уметничких дела. Са идејом да се настави мисија Ота Бихаљи-Мерина (1904-1993), једног од најзначајнијих теоретичара и афирматора наивне уметности у свету, вођена напредним идејама овог истакнутог ерудите, његова кћер – Мирјана Бихаљи Шоенбернер, Музеју наивне и маргиналне уметности 2013. године донирала је салон у коме је Ото провео последње деценије свог живота.  

Атмосферу аутентичног амбијента Бихаљијевог стана, уз изложена дела из Kолекције Салона ОБМ и видео презентацију Ја живим са уметношћу, ауторке Марије Вулић, употпунила је и пројекција снимка интервјуа који је са Бихаљијем водио Боро Kривокапић 1981. године.   

Аутор програма: Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ; сарадници: Лепа Милошевић Сека, кустос МНМУ, Горан Јовић, техничка подршка, МНМУ и Марија Вулић, стручни сарадник МНМУ. 

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења