ПОСЕТЕ МНМУ 

Посебан акценат у музејским активностима дат је и раду са публиком. Упоредо са изложбеним експозицијама организују се и разноврсни пратећи догађаји и посебни садржаји научног, едукативног или популарног карактера. Уз стручно вођење посетилаца, прилагођено различитим циљним групама, редовно се приређују и ликовне радионице, пројекције филмова, концерти, промоције публикација, међународне манифестације, предавања и слично. Посебна пажња, у сарадњи са специјализованим установама, посвећује се развијању доступности музејских садржаја, кроз програме прилагођене особама са посебним потребама, као и путем представљања садржаја особама у институцијама затвореног типа, попут Завода за извршење затворских санкција, Ћуприја 

Наставили смо и праксу организовања радионица за најмлађе, како би се упознали са уметношћу. Прича о уметничким делима, уметницима, њихових животима, техникама цртања, мотивима доприносе деци да посматрањем, слушањем наших кустоса едукатора, ставарају уметност. Сарадња са основним школама је јако успешна, наставља се и ове године. Музеј нуди другачије искуство за разлику од школског окружења, учионице, пружа могућност за развој и напредак, даје алтернативне могућности за стицање искуства и знања шта је музеј, шта ради кустос, шта су експонати? Пружајући светао амбијент, са просторним ентеријером, необичне архитектуре, садржаја који се разликује од школског амбијента, радионице су се показале јако успешним. Одличну сарадњу имамо са Педагошком Академијом, чији студенти у просторијама нашег музеја одржавају практичну наставу, као и  испит из ликовне културе. Током новембра су одржавали часове са ученицима основних школа „17.октобар“, „Рада Миљковић“ и “ Милан Мијалковић“. Током децембра нас је посетила ош. „Црњански“ заједно са ученицима из руске школе “ Алабуга“, који су били на размени. У плану је интензивирање сарадње музеја са осталим школама и изван Јагодине. 

Поред индивидуалних и групних посета, ове године забележили смо и занимљиве посете званичника, колега и сарадника. 

Званична посета амбасадора Бразила 

Галерију Музеја наивне и маргиналне уметности 18. априла 2022. године посетили су Амбасадор Бразила Њ.Е. Хозе Мауро Коуто (H.E. José Mauro Couto), Саветник за Културу Амбасаде Бразила Арналдо Салаберт (Arnaldo Salabert) и бразилски музеолог Рафаел Ради (Rafael Raddi). Званице је дочекала и упознала са радом нашег Музеја као и делима које чува и излаже Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ. На сталној поставци имали су прилике да погледају и дело уметница из Бразила. Збирка МНМУ чува дела три бразилске уметнице: Ермелинда де Алмеида (Ermelinda de Almeida), Таис Ибанез (Thais Ibanez) и Лидија Сашковски (Lydia Saczkovski). Најбогатија је колекција уметничких радова Ермелинде де Алмеиде која броји 37 дела. Овом приликом отворене су и теме о могућностима унапређења будуће међународне сарадње. 

Посета директорке Куће уметника Арт Брут центра Гугинг, Аустрија 

Једну од најуспешнијих овогодишњих изложби Тријенале RAW INTUITIVE у Галерији МНМУ у Јагодини посетила је и група колега и уметника – из Куће уметника у оквиру Арт Брут центра Гугинг (Haus der Künstler & Atelier, Art/Brut Center Gogging, Maria Gugging, Austria), директорка Вини Поселт (Winnie Posselt) и уметник Петер Капелер (Peter Kapeller), у друштву иранске уметнице Самане Атеф (Samaneh Atef), учеснице менифестације Тријенала RAW INTUITIVE 

Чудесна судбина путујућег кофера (La Valise) 

Галерију Музеја наивне и маргиналне уметности 1. новембра 2022. године посетио је путујући француски уметник и истраживач неконвенционалне уметности аутсајдер арта, Томас Филибер (Tomas Philibert). Овог заљубљеника у неочекивано, неуморног трагача за најоригиналнијим уметничким приступима и необичним амбијенталним целинама, на пропутовању светом прати и живописни кофер La Valise Galerie Ambulante, као део пројекта и верни сапутник, покретна радионица и поп-ап галерија.  Филибер је започео пројекат 2014. године на југу Француске пре него што је одлучио да као „уметнички перформанс” покуша да дође до Лапоније „само уз помоћ уметности”. Можда сте наишли на њега како стопира на путу? 

Посета колегиница из Casa dell’Art Brut, Mairano di Casteggio (Pavia, Italia) 

У оквиру припрема реализације великог међународног пројекта МНМУ у Италији који се планира за 2023. годину – нашу Галерију МНМУ посетиле су колегинице из музеја Casa dell’Art Brut, Mairano di Casteggio (Pavia, Italia). Реч је о великој ретроспективној изложби два светска класика неконвенционалне уметности – Моћ визије: Сава Секулић и Илија Башичевић Босиљ, која ће бити представљена у Casa dell’Art Brut. Колегиница Марта Моргана Рудони (Marta Morgana Rudoni) и сарадница Јелена Тодоровић Мрдовић обишле су Галерију МНМУ, сталну поставку, као и актуелну поставку изложбе Хватачи снова.