Презентација породичног албума брачног пара Броз

У оквиру једног од пратећих програма изложбе “Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз”, која је свечано отворена 19. маја у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, одржана је презентација породичног фото албума брачног пара Броз. Презентацију је радио кустос Музеја Југославије Радован Цукић.

Јованка је знала да прави и развија фотографије.

„Скупљала сам све те фотографије које смо имали и то је све време било у мојој радној соби. То је толико лепо изгледало, било је тако лепо сређено, све по датумима. Све сам ја то разврставала, бележила кад и где су снимљене и ко је на њима, то је толико узорно било сређено да немам речи. Било је тих фотографија у не знам колико кутија сложено. То је један исечак из историје живота нашега.” – одломак из књиге Жарка Јокановића, Јованка Броз.

Од великог броја кутија остало јој је само 19 фотографија из „историје” заједничког живота, колико је тада зетечено у кући. Према њеним речима, након Брозове смрти све фотографије су јој намерно биле отете. „Мислили су да ће на тај начин избрисати цео мој живот”. Као својеврсни damnatio memoriae, то „репресивно заборављање” и вођење старом египатском пословицом да човек живи док год му се помиње име, био је метод којим су се послужили тадашњи чланови руководства СФР Југославији у намери да се удовица некадашњег председника потпуно маргинализује из јавног живота.