ПРОМОЦИЈА КАТАЛОГА ПАРТИЗАНКА И ФРАГОНАР

Након изузетно запажене изложбе Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз, одржане у Галерији Матице српске од маја до августа 2022. у оквиру програмског лука “Хероине” Европске престонице културе, објављен је каталог поводом истоимене изложбе.

Ова изложба заједнички је продукциони подухват Галерије Матице српске и Музеја Југославије, и једна је од најзначајнијих гостујућих изложби ове године у нашем музеју. Поставка обухвата дела ликовне уметности, личне предмете, фотографије, дела примењене уметности и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка живела након смрти Јосипа Броза. Разноликост ове колекције огледало је Јованкине личности, њених јавних и приватних улога.

Аутори изложбе приказали су двоструки значај изложених дела: с једне стране се ради о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а с друге она представља имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живот и створити слика времена у коме је живела.

Аутори каталога су Никола Ивановић, кустос ГМС, Ана Панић, виши кустос Музеја Југославије и Маријета Сидовски, виша конзерваторка ГМС.

Рецензију су радиле проф. др Симона Чупић и проф. др Радина Вучетић.

О каталогу и сарадњи две културне институције говориле су директорка Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Музеја Југославије мр Неда Кнежевић,  као и аутори изложбе Ана Панић, виши кустос Музеја Југославије, Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске.