На овонедељном путу око света одржана је радионица “Знаменитости европских градова”, са ученицима осмог разреда о.ш. “Бошко Ђуричић”.

Била је инспирисана знаменитостима европских градова. Говорили смо о симболима, значајним грађевинама које красе европске градове. На радионици су ученици правили цртеже инспирисане трговима, грађевинама, споменицима, фонтанама…

Као инспирација биле су им доступне разгледнице градова а неки су и сами донели разгледнице градова које су посетили. Причали смо о уметнику Емерику Фејешу који је такође користио разгледнице за израду својих слика. Радионица је била осмишљена као час ликовног, блок настава, трајала је два сата.

Емерик Фејеш (1904-1969) је био један од пионира наивне уметности на нашим просторима. По занимању дугметар и чешљар, интензивно почиње да слика након одласка у пензију 1949. године, а током наредне две деценије произвешће импресиван опус.

Главна тема Фејешових слика је архитектура градова, чије контуре је преносио са разгледница на папир, уз помоћ шибице умочене у темперу, а затим их колорисао, стварајући тако фантастичне и необичне представе највећих светских метропола, као и многих југословенских градова.