Међународна манифестација и изложба  

Трећи Тријенале МНМУ– RAW INTUITIVE 

Галерија МНМУ, Јагодина (30. 9. – 13. 11. 2022) 

 Музеј наивне и маргиналне уметности је расписао конкурс 2022. године за међународну тријеналну манифестацију, Трећи тријенале МНМУ, које је ове године одржана под називом: RAW INTITUIVE. Конкурс је био отворен за све уметнике (по први пут право да конкуришу имали су и академски уметници). На конкурс су могли да учествују радови не старији од 3 године (3 – 5 радова), с тим што уметници задржавају слободу избора теме и технике. Изложбене категорије су: сликарство, цртеж –  графика, скулптура, проширени медији.  

Пријем конкурсног материјала: 20. април – 20. јул 

Жирирање радова: 25 – 27. јул  

Резултати жирирања: 30. јул  

Рок за пријем радова које је жири издвојио за излагање: 30. јул – 20. август  

Аутори поставке: др Ивана Башичевић Антић, директор МНМУ и Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ 

У присуству високих званица, великог броја колега из земље и иностранства као и грађана, љубитеља уметности, изложбу је отворила Вукица Килибарда, први секретар у Министарству културе и информисања. Говорили су и др Ивана Башичевић Антић, директорка МНМУ и др Томас Роске, председник жирија, који је и доделио награде. Изложбу је пратио двојезични каталог. За ову прилику организован је и превоз заинтересованих посетилаца из Београда. 

Трећи Тријенале МНМУ– RAW INTUITIVE 

Концепција интернационалне изложбе: Тријенале МНМУ RAW INTUITIVE утемељена је на селективној презентацији највреднијих ликовних остварења неконвенционалног уметничког израза – наивне уметности, маргиналне уметности, аутсајдер арта, арт брута и сродних израза. Међународна изложба Тријенале МНМУ организује се почев од 2016. године, након Салона (1970-1980) и Бијенала (1981-2013), које МНМУ у континуитету организује од 1970. године. Ове године Тријенале носи назив: Raw intuitive који повезује аутохтоне стваралачке исказе, у распону од суптилнијих, флуиднијих обриса интуитивног, до много јасније оцртане непосредности потенцијала сировог ликовног израза. 

Од укупно 396 дела 97 аутора из 18 земаља, колико је пристигло на конкурс Трећег Тријенала МНМУ RAW INTUITIVE, жири је за изложбу одабрао укупно 129 дела 53 уметника из 16 земаља (Бугарска, Данска, Индија, Иран, Јапан, Куба, Немачка, Руанда, Русија, САД, Словенија, Србија, Уганда, Уједињено Краљевство, Француска, Чиле). Уз велики број запажених ликовних остварења аутора који су се већ афирмисали на изложбама манифестација у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности, издвојила се и бројна група домаћих и иностраних аутора који се први пут пријављују на конкурс Тријенала. 

Жири у саставу: др Томас Роске, директор Музеја Принцхорн колекције, Хајделберг, и председник Европске асоцијације аутсајдер арта, Марина Ђордано, потпредседница асоцијације Опсерваторија аутсајдер арта (Osservatorio Outsider Art), Палермо, Биљана Томић, историчарка уметности, Београд, Мирослав Карић, историчар уметности, Музеј савремене уметности, Београд и Ивана Јовановић, историчарка уметности, Музеј наивне и маргиналне уметности, доделио је и награде: 

Велика награда је додељена француској уметници Марго. 

Откупна награда – Међу шесторо кубанских аутора, чија су дела одабрана за излагање на Трећем тријеналу МНМУ, налази се и добитник овогодишње Откупне награде – Маркос Антонио Гуерера Херера, кубански уметник брута.  

Посебно запажени – У групи аутора чија је дела жири посебно запазио својим аутентичним визијама издвојили су се домаћи аутори Горан Стојчетовић и Зил Милано, као и Маргарет Мусо (САД) и Мердад Рашиди (Иран/Немачка). 

Штампан је плакат и двојезични каталог. 

Трећи тријенале МНМУ – RAW INTUITIVE, каталог; издавач: Музеј наивне и маргиналне уметности; текст: Томас Реске (и др.); биографије, каталог: Нина Љубомировић; превод: Радмила Пауновић Штајн; фотографија: Александар Костић, Милосав Брајковић; графичка опрема: Славомир Стојановић Футро; штампа: Бирограф, Комп.д.о.о, Земун; 72 стр, илустр. у боји, 22 х 22 цм; тираж: 200; септембар 

Стручно вођење 

Галерија МНМУ, Јагодина (30. 10. 2022. године) 

Аутор пројекта: Ивана Јовановић, музејски саветник МНМУ 

Музеј наивне и маргиналне уметности (МНМУ) је организовао стручно вођење по поставци међународне изложбе Тријенале МНМУ RAW INTUITIVE у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, у недељу, 30. октобра у 13 часова. Кроз изложбу је водила Ивана Јовановић, музејски саветник, МНМУ и уметник Горан Стојчетовић.  

После уводног опуштања и уживања у пријатном амбијенту терасе Галерије МНМУ, уследио је двочасовни обилазак сва три нивоа изложбене поставке. Горан Стојчетовић нам је из угла учесника изложбе, бескомпромисног уметника и оснивача асоцијације Арт Брут Србија пренео своја размишљања о актуелним темама неконвенционалне области о којима смо разговарали. Уметница Зорица Јанакова се пред својим делом такође укључила у разговор и пренела нам своје упечатљиве импресије. Дивна публика, колеге, колегинице, уметнице и новинарке, читав догађај заокружили су сјајном енергијом пажње и интеракције, питањима и коментарима. 

DSC_8278 (Medium)

DSC_8422 (Medium)

DSC_8502 (3) (Medium)

DSC_8580 (2) (Medium)

DSC_8784 (2) (Medium)

2.1 (Medium)


Претходна
Следећи