ВИРТУЕЛНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА САЛОНА ЈОВАНКЕ БРОЗ

Прошетали смо виртуелно кроз салон Јованке Броз.


У оквиру једног од пратећих програма изложбе “Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз”, која је свечано отворена 19. маја у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, била је представљена и дигитална реконструкција салона некадашње прве даме велике Југославије, у петак, 2. јуна од 18 часова.

Рад на реконструкцији простора виле у којој је Титова супруга живела после његове смрти, јагодинској публици презентоваће Снежана Мијић, кустос конзерватор Галерије Матице српске помоћу модула виртуелне стварности (ВР).

Дигитална реконструкција никада не почиње само софтверским моделовањем, поготово не уколико је одређени простор трајно изгубљен. Овај поступак захтева истраживање и проучавање доступног материјала који је најчешће везан за успомене и личне предмете власника.

На примеру салона Јованке Броз то је најпре подразумевало анализу плана основе и оскудног броја фотографија, затим утврђивање димензија предмета који су обликовали салон и најзад софтверско моделовање поменутих елемената. Колико год био технолошки иновативан и реалистичан овакав вид презентације остаје да тренутни степен технолошког развоја не може пренети искуства и сећања које је власница уткала у дотични простор.