ФЕРЕНЦ КАЛМАР

Рођен 1928. у Суботици, Србија. Ваја од 1947. Излагао је широм света. За своја дела је више пута награђиван. Најзначајније награде свакако су Форумова награда за ликовну уметност (Нови Сад, Србија 1993) и Награда за укупан уметнички рад, додељена на 13. међународном бијеналу за наивну и маргиналну уметност у МНМУ, Јагодина, 2007. године.

Kао изричити индивидуалиста, трагач за прајединством, овај уметник нам у вртоглавој брзини и смогу високих технологија савременог света, у правом тренутку пружа реминисценцију на изгубљене димензије. Зато његове чудесне птице и још оригиналније бубе представљају спону између примитивног и модерног ликовног израза.

 

Дубљим и плићим резом уметник постиже динамику затворених и отворених, оштрих и заобљених форми. Скулптуре боји снажним, јарким колоритом, чиме дела попримају врло особене карактеристике: честим сусретима и сменама црвене и зелене, плаве и жуте асоцира страст, снагу живота. Својим скулптурама повезује сликарство и вајарство у хармоничну целину.Спој скулпторалног и пиктуралног сведочи о слојевитости и снажној експресији, а томе доприносе и природно ”распукнуте“ форме и готово фовистички, разуздани колорит. Његова најзначајнија дела налазе се у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини (Србија).