<  Назад на изложбе

MNMU RAW INTUITIVE​

30. септембар - 3. новембар 2022. Галерија МНМУ, Јагодина

Међународна изложба Тријенале МНМУ RAW INTUITIVE која је отворена 30. септембра 2022. године у 19 часова у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности, Јагодина (Бошка Ђуричића 10), обухвата 129 дела 53 уметника из 16 земаља (Бугарска, Данска, Индија, Иран, Јапан, Kуба, Немачка, Руанда, Русија, САД, Словенија, Србија, Уганда, Уједињено Kраљевство, Француска, Чиле).
Mеђународнa изложбa Тријенале МНМУ организује се почев од 2016. године, након Салонa (1970-1980) и Бијенала (1981-2013), које МНМУ у континуитету организује од 1970. године. Ове године Тријенале носи назив: Raw intuitive који повезује аутохтоне стваралачке исказе, у распону од суптилнијих, флуиднијих обриса интуитивног, до много јасније оцртане непосредности потенцијала сировог ликовног израза.
Публика ће изложбу моћи да посети до 13. новембра 2022. године.

https://my.matterport.com/show/?m=Mx3WS1NDped

Од укупно 396 дела 97 аутора из 18 земаља, колико је пристигло на конкурс Трећег Тријенала МНМУ РАW ИНТУИТИВЕ, жири је за изложбу одабрао укупно 129 дела 53 уметника из 16 земаља (Бугарска, Данска, Индија, Иран, Јапан, Kуба, Немачка, Руанда, Русија, САД, Словенија, Србија, Уганда, Уједињено Kраљевство, Француска, Чиле). Уз велики број запажених ликовних остварења аутора који су се већ афирмисали на изложбама манифестација у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности, издвојила се и бројна група домаћих и иностраних аутора који се први пут пријављују на конкурс Тријенала.

Жири у саставу: др Томас Роске, директор Музеја Принцхорн колекције, Хајделберг, и председник Европске асоцијације аутсајдер арта, Марина Ђордано, потпредседница асоцијације Опсерваторија аутсајдер арта (Оссерваторио Оутсидер Арт), Палермо

Биљана Томић, историчарка уметности, Београд, Мирослав Kарић, историчар уметности, Музеј савремене уметности, Београд и Ивана Јовановић, историчарка уметности, Музеј наивне и маргиналне уметности, доделио је и награде:

Велика награда је додељена француској уметници Марго.

Откупна награда – Међу шесторо кубанских аутора, чија су дела одабрана за излагање на Трећем тријеналу МНМУ, налази се и добитник овогодишње Откупне награде – Маркос Антонио Гуерера Херера.

Посебно запажени – У групи аутора чија је дела жири посебно запазио својим аутентичним визијама издвојили су се домаћи аутори Горан Стојчетовић и Зил Милано, као и Маргарет Мусо (САД) и Мердад Рашиди (Иран/Немачка).

Изложбу је отворила Вукица Kилибарда, први секретар у Министарству културе и информисања. Говорили су и др Ивана Башичевић Антић, директорка МНМУ и др Томас Роске, председник жирија, који је и доделио награде.

Честитамо награђеним уметницима и свим учесницима Тријенала! Захваљујемо се и свим сарадницима који су допринели реализацији наше манифестације!

Дела награђених аутора

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења