Изложба "Путем надреализма преко поп арта до арт брута. Нова продукција Зил Милана"

У Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности Јагодина, 25. априла отворена је изложба под називом: Путем надреализма преко поп арта до арт брута. Нова продукција Зил Милана.

На отварању многобројној публици обратили су се Горан Стојчетовић, председник удружења Арт брут Србије и др Ивана Башичевић Антић, директор МНМУ.
Отварање изложбе уприличио је музички наступ Андреја Стојића. 

 

Овом приликом биће приказано уметничко стваралаштво Зил Милана са акцентом на радове настале у последњих десет година. Аутор се подједнако изражава кроз различите уметничке медијуме; У сликарству гради препознатљив стил чистих површина и јаких боја. Концентрише се на приказ што мање детаља на чистој, монохроматској површини интензивних боја (плаве, жуте, црвене, зелене). Поиграва се са сексуалношћу на својим фигурама, које плешу по картону, папиру, платну, оживљавајући слику. У изради скулптуре комбинује различите материјале: дрво са металом, пластиком, сувом земљом или блатом. Са истим ентузијазмом настају и инсталације за чије уобличавање користи одбачене предмете, старе телевизоре, картонске кутије, пластичне кесе, тканине, перле. Ове инсталације оживљавају заборављене ствари дајући им нови живот и другу вредност. Употреба несликарског, свакодневног материјала, веза је са арт брутом, али и почецима уметниковог стваралаштва када је експериментисао у оквиру надреализма. У последњих петнаест година његова истраживања залазе и у област дигиталне уметности.


Од 2003. године редован је учесник на домаћим и иностраним манифестацијама и изложбама у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности: колонијама, бијеналима и тријеналима. То је прекретница у његовом стваралаштву јер ће га познанства са уметницима истих или сличних убеђења довести до „сирове“ уметности. Године 2015. придружује се удружењу Арт Брут Србија. Арт брут остаје његово опредељење, како у стваралачком акту тако и у начину живљења.
Уметност Зил Милана настаје у духу равнодушности према естаблишменту, без икаквих ограничења и очекивања. Инстинктиван и независан, уметник живи и ствара у природном окружењу аутентичне радове који немају ништа заједничко са академским стандардима, него само са страшћу и хиром – уметност без преседана!

Зил Милано (Живота Милановић) је рођен 16. августа 1961, у Белици код Јагодине. Сликарством се бави од 1981, да би се касније заинтересовао и за друге ликовне медијуме. Званично излаже од 1999. Живи и ствара у Белици.
Излагао је на самосталним и групним изложбама у земљи, као и на групним изложбама у иностранству, међу којима су најзначајније у САД, Француској, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Црној Гори, Словенији и на Малти.
Радови Зил Милана налазе се у Збирци МНМУ, а поједина дела заузимају значајно место у оквиру неколико међународних уметничких пројеката попут Landfill Art-а и SeeMe-а, у Сједињеним Америчким Државама.

Музеј наивне и маргиналне уметности 2022. Сва права задржана.
Политика приватности / Услови коришћења